İngiltere'nin yeni başbakanı ekonomik büyüme hakkında konuştu.
Büyüme verilerine dikkat çeken İngiltere Başbakanı Liz Truss, ekonomide önceliğinin "büyüme" olduğunu ve "Büyüme karşıtı koalisyonun bizi geride bırakmasına izin vermeyeceğim." dedi.
Başbakan Truss, İktarda olan Muhafazakar Parti’nin Birmingham şehrindeki sonbahar konferansının kapanışında yaptığı konuşmasında, partisinin ekonomik büyümeye odaklanmak ve İngiltere'nin karşı karşıya olduğu birçok sorunu çözmek için birleşmesi gerektiğini ifade etti.
Pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatına atıfta bulunan Truss, "İngiltere için hayati bir zamanda bir araya geliyoruz. Bunlar fırtınalı günler." dedi.
Başbakan Truss, enerji krizi ile mücadelelerini sürdürdüklerini aktarttırırken büyüme içinse "Ekonomimiz için üç önceliğim var; Büyüme, büyüme ve büyüme." ifadesini kullandı.
Uzun zamandır İngiliz ekonomisinin güçlü bir büyüme kaydetmediğini, özgür demokrasilerin güçlü ekonomilere ihtiyacı olduğunu söyleyen Truss, büyüme karşıtı koalisyonun İngiltere'yi geride bırakmasına izin vermeyeceğine vurgu yaptı.
Otoriteye Olan Bağlılık Değişecek Mi?
Global krizin nedenlerinin biri olarak başbakan Truss, Batı'nın topluca bir şeyler yapmaması olduğuna değinerek "Kayıtsız kaldık. Savunmaya yeterince harcama yapmadık. Ucuz mallar ve enerji için otoriter rejimlere fazla bağımlı hale geldik." dedi.
Rusya’ya İngiltere'nin, erkenden karşı çıkmadığını fakat bunun bir daha asla olmayacağı vaadinde bulunan Truss, "Bu yüzden, enerji güvenliğimizi güçlendirmek için kararlı adımlar atıyoruz. Kuzey Denizi'nde daha fazla doğal gaz sahası açıyoruz ve daha fazla yenilenebilir ve nükleer enerji sağlıyoruz." dedi.
Truss, İngiltere'ye yasa dışı yollarla göç edilmesiyle ilgili de açıklamalarda bulunarak şunlara değindi:
"Sınır gücümüzü güçlendirerek ve Ruanda planını genişleterek, sınırlarımızı güçlendirmek için kararlı adımlar atıyoruz. Yeni İçişleri Bakanımız (Suella Braverman), hiçbir Avrupalı yargıcın bizi geçersiz kılamayacağından emin olmak için yasa çıkaracak."
Truss, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine dair yaptığı açıklamasında bu adımı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, demokrasiyi yıkma ve uluslararası hukuku ihlal etme kampanyasındaki son eylemi" şeklinde oldu.
Başbakan, "Ukrayna topraklarını takas eden bir anlaşma isteyenlere boyun eğmemeliyiz." dedi.
Truss’un konuşması esnasında, salonda bulunan iki Greenpeace üyesi "Buna kim oy verdi?" yazılı bir pankartla açarak petrol ve doğal gaz çıkarmak için kullanılan tartışmalı hidrolik kırılma yönteminin kullanılması yasağının kaldırılması konusunu protesto etti.
Konuşmayı bölen iki kadın gösterici, daha sonra güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.