Trafikte kadına neden yer verilmek istemediğini kadın ve erkek sürücülerin arasındaki farka baktığımız zaman anlayabiliriz. Peki bu farklar nedir?
Kötü park edilmiş bir araba görünce herkesin diline dolanmış “kesin kadın şofördür” lafıyla birçok kez karşılaşmışsınızdır. Her ne kadar trafiğe sadece erkekler çıkabilir diye bir kural olmasa da kadınların trafiğe çıkmasına sorunmuş gözüyle bakılıyor. Hatta arabası olan aile bile araba kullanmayı öncelikli olarak erkek çocuklarına öğretiyor.
❊ Erkeklerin kaza sebebi; kural ihlaline ve hıza bağlanırken bu durum kadınlarda yeteneksizliğe bağlanıyor.
❊ Kaza yapan erkekler öncelikli olarak sigorta şirketini arıyorken kadınlar eşlerini aramayı tercih ediyor. Bu durum karşı tarafı yorduğu için kadının araba kullanılması külfet olarak görülüyor.
❊ Yapılan araştırmalar kadın sürücülerin erkek sürücülerden daha temkinli olduğunu gösteriyor. Bu durum kaza oranlarına da yansıyor. Kadın sürücüler erkek sürücülere oranla daha az kaza yapıyor.
❊ Aradaki en büyük farklardan biri de panik hali. Bir sorunla karşılaşıldığı zaman kadın sürücülerin erkek sürücülere oranla daha fazla panik yaptığı gözlemleniyor. Bu panik hali de sorunun halledilme süresine yansıyor.
❊ Trafikteki bir diğer farksa, arabanın bozulması halinde erkek sürücülerin kadın sürücülere göre arabanın diline daha fazla hâkim olduğu düşünülüyor. Kadınların bu konuda biraz daha eksik olması her ne kadar öyle bir şey olmasa da trafikte yardıma muhtaçlarmış imajı veriyor.
❊ Kadın ve erkek sürücüler arasında gözlemlenen bir diğer fark ise üslup farkı. Erkek sürücülerin kadın sürücülerine göre trafikte daha çok şiddete meyilli oldukları görülüyor.
❊ Aslında en büyük farklardan biri de tecrübe diyebiliriz. Küçüklükten beri evde trafiğe çıkması sorun olarak görülmeyen erkekler bu konuda kadın sürücülere göre daha fazla tecrübeli.
❊ Herhangi bir polis çevirmesinde kadın sürücüler kurala itaat ederken bu durum erkek sürücüler de farklılık göstermektedir. Tabi tüm erkek sürücüleri de aynı kefeye koymak doğru değil. Ancak çevirmeden kaçan sürücülerin nerdeyse çoğunun erkek olduğu gözlemleniyor.
Tüm bu farkları incelediğimiz zaman trafikte hor gözle bakılan kadınların aslında kurallara daha bağlı olduğu sonucuna varıyoruz. Yapılan araştırmalar da trafikteki kaza oranının erkeklerde 10 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Buna rağmen kadının trafikte ötekileştirilmesi, erkeklerin küçük yaştan beri trafiğe çıkmasının kazandırdığı tecrübeye bağlayabiliriz. Daha tecrübeli oldukları için kaza yapmayacaklarını düşünseler de bu durum araştırmalar sonucunda tersine bağlanmıştır.
Benzer içerikaler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.