Kültürden kültüre farklılık gösteren tokalaşma şekilleri ve anlamlarını sizler için derledik.
Elin üst kısmının aşağıya avuç içinin yukarıya doğru bakacak şekilde elin uzatılmasıyla ve bu şekilde tokalaşmanın gerçekleştirilmesidir. Bu tokalaşma için elini uzatan birisi karşı taraftan bir beklenti içinde olduğu kabul edilir.
Elinin ucuyla sanki pis bir şey tutarmış gibi karşısındakinin parmak uçlarını hafifçe tutarak yapılan tokalaşmadır. Bu tokalaşmayla kişi kendi güvensizliğini dile getirmiş olur.
Kişi bir eliyle tokalaşırken öteki eliyle de karşı tarafın elinin üstünü kapatır yani karşı tarafın elini iki eli arasına alarak tokalaşır. Bu tokalaşma samimiyet belirten bir tokalaşma biçimidir.
Elin üst kısmından yukarı avuç içinin aşağı doğru bakacak şeklinde uzatılmasıyla yapılan tokalaşmadır. Türk kültüründe bu tokalaşma şekli büyüklük simgesidir olarak kabul edilir.
Karşı tarafın elinizi sıktığı sıklıkta elini sıkmak ve avuç içlerinin birbirlerine sıkı sıkıya temas etmesi şeklinde yapılan el sıkışmasına eşit el sıkışma adı verilir. Eşit el sıkışma samimiyeti ve sevgiyi gösterir.
Karşı taraf elinizi tutarak sizi kendisine doğru çeker ve sizin özel alanınıza izinsiz girer aynı zamanda bir elini de sizin ensenize yada omzunuza atabilir. Sıcak, samimi gibi gözüken bu tokalaşma biçimi, oldukça kaba bir el sıkışma şeklidir ve tavsiye edilmemektedir.
Psikolojik ilk yardım, doğal afet, savaş ve kaza gibi olaylardan muzdarip kişilere uygulanması gereken bir durumdur.