Türkiye'nin otomobili Togg emsalleri ile yarışacak bir fiyatla pazara girecek. 2023’ün Şubat ayından itibaren alınmaya alınacağını söyledi.
Togg Üst Yöneticisi Karakaş, Togg'un fiyatının Şubat’ta açıklanacağını açıklayarak Togg’un içten yanmalı araçlar da dâhil olmak üzere kendi sınıfındaki araçlarla yarışacak bir fiyatla piyasaya sürüleceğini, ön siparişlerin 2023’ün Şubat ayından itibaren alınmaya alınacağını söyledi.
"Bir otomobilden fazlası" sloganıyla yola çıkan Togg'un, Cumhuriyetin 99. yıl dönümünde açılışı yapılan Gemlik Kampüsü'nde, aracın üretim basamaklarına da tanık olunan bir basın toplantısı etkinliği gerçekleştirildi.
Bursa Gemlik’te, 1,2 milyon m2’lik bir alan üzerine kurulan ve son teknolojiyle donatılan, her 3 dakikada bir araç üretme kapasitesi olan fabrikanın gövde, montaj ve boyahane bölümleri basın mensuplarına gösterildi. Gazeteciler, "akıllı cihaz" olarak tanımlanan C segmentindeki SUV Togg'un üretim aşamalarını da gördüler.
Togg Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş ve yanındaki yetkililer, basın mensuplarına fabrikanın gövde kısmında robotların aracın gövde bölümünü nasıl ürettiğini, "Avrupa'nın en temiz boyahanesi" olan boyahanede de "Türkiye'nin otomobili"nin boyanma aşamaları gösterdi.
Montaj bölümündeki çalışmalarla Togg'un son hâlini almasına izleyen gazeteciler, üretim bandından inen tamamlanmış araçları da inceleme fırsatı buldu. Programda, basın mensupları Togg'un C segmentindeki SUV aracı da test etti. 400 beygirlik modeli kullanan gazeteciler, 100 kilometre hıza 5 saniye kadar bir sürede ulaşan aracı kullanırken heyecanlandılar.
Togg'un 2023 yılının ortalarından itibaren ön siparişler doğrultusunda satışa çıkması bekleniyor.
Daha sonra Togg'un Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, basın mensuplarına bilgilendirmede bulunarak Togg'un 15 seneye yayılmış 3,5 milyar avroluk bir yatırıma sahip olduğunu söyledi.
Bu yatırıma 5 farklı şekilde "akıllı cihaz", 175 bin üretim ve mobilite ekosisteminin çekirdeğinin de dâhil olduğunu anlatan Karakaş, 2023 yılının sonundan itibaren Togg için toplamda 1,8 milyar avroluk kaynağın harcanacağını ve bu kaynağa akıllı cihaz, kampüs ve teknoloji geliştirmek için yapılan yatırımların da dâhil olduğunu söyledi.
Karakaş, Togg'un şimdiye kadar 4 milyar 336 milyon 274 bin lira ile Türkiye'de mobilite alanında faaliyet gösteren şirketler arasında 1. sırada yer aldığını vurguladı.
Togg’un akıllı cihaz gelirleri ile geri kalan gelirlerle dengeli planla yola çıktığını söyleyen Karakaş, cihazların satışından ve mobil hizmetlerinin kullanımından kazanç sağlanacağını ve bunun kârlılığına katkısı olacağını ifade etti. İleri teknolojiye sahip bir akıllı cihaz olan Togg, Şubat’ta satışa çıkarılacak ve ön siparişler Şubat 2023’ten itibaren alınacak.
İlk sene 20 bin adet üretim yapılacak. Siparişlerde bireysel kullanıcılara öncelik tanınacak. Alınan siparişler 2023 yılında teslim edilecek. İlk akıllı cihaz, Mart ayı sonunda trafiğe çıktıktan sonra ortalama 18 aydan sonra Avrupa pazarına da girecek. Sedan model akıllı cihaz 2025 yılında piyasaya çıkacak.
Togg’un 2030 sonundan itibaren 1 milyon üretim hedefinde olduğunu anlatan Karakaş, 2035 yılına kadar 30 bin Togg’un satılacağını ifade etti.
Karakaş, teknoloji ve paradigmaların değiştiği dönemin yeni oyuncular için fırsat olduğunu ifade ederek Togg’un bu döneme 'YeniLig'!de olacağını söyledi. YeniLig'in başarılı oyuncuları yeni nesil teknoloji kullanılarak geliştiren şirketler olacak. Togg, YeniLig için iddialı bir oyuncu. Karakaş, ‘oyunlaştırma', 'siber güvenlik', 'büyük veri ve veri analitiği', 'sensör teknolojileri', 'fintek' ve 'blok zinciri' gibi inovatif teknolojilerin otomotivde ve kurumsal büyük şirketlerde olmadığını ifade ederek Togg'un şimdiye kadar 300'den fazla startup şirketleriyle görüştüğünü, şu anda da 19 startup şirketleriyle ile çalıştığını bildirdi.
Karakaş,Togg, blok zinciri, dijital ödeme sistemleri, harita bazlı işler gibi çalışmalar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AvaLabs, Türk Hava Yolları, Paycell, Smart-iX, Etiya, Shell, Hopi, BlindLook, Trendyol gibi şirketlerle yaptığı iş ortaklıklarıyla değer ağı örüyor. Bunlar geleceğin değil, bugünün teknolojileri olarak hayatımızda.
Örneğin Togg, Türk Hava Yolları Miles&Smiles ile yaptığı iş ortaklığıyla dünyada karayolunda mil kazandıran ilk mobilite olacak. İşbirliği içinde Türk Hava Yolları Yolcu Programı Miles&Smiles üyeleri, Togg mobilitesinin sunacağı fırsatları mil ve statü mili olarak iki farklı mile dönüştürebilecek.
Aracın yerli olarak nitelendirilmesini kullandığımız parçaların sayısı değil, mülkiyet hakları belirliyor. Karakaş, Togg projesinin milli olduğunu ifade ederek fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamının Türkiye’ye ait olduğunu ve tamamının yerli bir proje olduğunu söyledi. Karakaş, aracın yerliliğini kullandığımız parçalar değil, mülkiyet hakları belirliyor.
Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin %75'ini Türkiye’den sağlandı. Bu oran %51’e karşılık geliyor. Togg'un hedefi üç yıl içinde %68'lik bir yerliliğe ulaşmak, şeklinde konuştu.
Karakaş, Gemlik'te 29 Ekim'de resmi açılışını yaptığı Togg Teknoloji Kampüsü'nde gövde, boya ve montaj tesislerinin yanında Ar-Ge, stil tasarım, prototip geliştirme ve test merkezi, strateji ve yönetim merkezi ile kullanıcı deneyim parkının birimlerini de barındırdığını söyledi.
Kampüsün inşaat sürecinden bahseden Karakaş, kampüsün zemininin güçlendirilmesi için 44 bin beton kolon kullanıldığını, bu rakamın 1500 m2 tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geldiğini söyledi. Üretim hatlarında toplam 250 robot var. 1,2 milyon m2’lik alana inşa edilen kampüs, 230.000 m2 kapalı alana sahip olduğunu, Avrupa'nın en temiz boyahanesinin bu kampüste olduğunu, 5 gr/m2’den daha az 'uçucu organik bileşen' salımıyla Türkiye'deki yasal sınırın 9'da 1'i, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de 1'i şeklindeki değerle Avrupa'nın en temizi olduğunu söyledi. Gövde atölyesinde %90 otomasyonu var şeklinde konuştu.