"TIR" Kelimesi Nereden Geliyor?

Yayın Tarihi:

TIR'lar, bir noktadan başka bir noktaya ürün taşımak için karayollarını kullanan araçlardır. Fakat bu araçların gerçek ismi aslında TIR değil.

"TIR" Kelimesi Nereden Geliyor?
 
İki parçadan oluşan nakliye araçlarına TIR deniyor. Peki TIR kelimesi bu araçların gerçek adı mı?
TIR'lar, bir noktadan başka bir noktaya ürün taşımak için karayollarını kullanan araçlardır. Fakat bu araçların gerçek ismi aslında TIR değil. 
 
TIR Kelimesi Nereden Geliyor

TIR Kelimesinin Anlamı Nedir?

TIR olarak bilinen araçların gerçek adı "çekici". TIR sözcüğü ise 15 Ocak 1959'da Uluslararası Nakliyat Birliği (IRU) tarafından Cenevre'de imzalanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı'nda kullanılmıştır. Türkiye'de 1966'da bu yana bu sözleşmenin tarafları arasındadır.
 
Bu anlaşmada bulunan ülkelerin taşımacılıkta kullanılan karayolu araçları içindeki gümrüklü eşyanın cinsi, miktarı, maliyeti gibi bilgiler TIR karnesine işlenir. Ayrıca bu araçlarda, bazı bölgelere koyulması gereken TIR plakası da yer almalıdır.
 

Araçlar Aslında İki Farklı Parçadan Oluşuyor

Asıl aracın olduğu yere "çekici", arka tarafta yük taşımak için kullanılan yere ise "yarı römork" adı verilir. Çoğu kişi, arka tarafa takılan yarı römorkun adını karıştırabiliyor. 
 
Çekicilerin arkasına römork takılmaz. Römork, kamyonların arka kısmına takılan araçlara koyulan isimdir. Çekicilerin arka kısmına ise yarı römork koyulur. Bazı kişiler arka tarafa takılan bu yarı römork için "dorse" adını da veriyor faka bu yanlış bir kelime. Dorse, aslında markadır.
 
TIR Kelimesi Nereden Geliyor
 

Çekici ile Yarı Römorkun Plakaları da Birbirinden Farklıdır

Bu, aslında şoförün hatalı plaka takmasından kaynaklanmaz. Çekici ve yarı römork birbirinden ayrı iki araçtır. O nedenle plakaları da farklıdır. 
 
 

Bu Araçlarla Trafikte Karşılaşıldığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafikte böyle araçlarla karşılaştığınızda bazı şeylere dikkat etmek gerekli. Bu araçların son derece yüksek ve büyük olması, şoförlerin otomobil ve motosikletleri bazı noktalarda görmesini oldukça zorlaştırıyor. 
 
Özellikle de ön çekicinin kapı kısımlarının olduğu bölgede asla kalmayın. Zira şoför sizi burada göremeyebilir ve herhangi bir şerit değiştirmede hayatınız tehlike altında olabilir. Çekici şoförlerinin işini kolaylaştırmak için araçların kör noktasından gitmeyin. Hem kendinizin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmayın.
 
TIR Kelimesi Nereden Geliyor
 
 
 
**https://parafesor.net/dil-surcmesi-aslinda-sakladigimiz-kelimelerin-agzimizdan-firlamasi-midir-freud-surcmesi-parafraks**
Gönder
runtobet casino siteleri