Hazine, Merkez Bankası ve BDDK tarafından gerçekleştirilen makroihtiyati önlemler ticari kredi faizlerini yükseltirken, KMH ve kredi hariç TL ticari kredi faizleri yüzde 28,01 ile üç yılın zirvesine…
Türk Lirası cinsinden ticari kredilerde makro ihtiyaçlarla gerçekleştirilen sıkılaştırıcı politikalardan sonra Kur Korumalı Mevduat ve ticari kredi kartları hariç ortalama faizler geçtiğimiz hafta itibariyle yüzde 28,01 oranıyla Mayıs 2019 tarihinden sonra rekor düzeye ulaştı.
Kredi faizleri ticari krediler bazından son yıllardaki en yüksek düzeye ulaşırken, tüketici kredileri geçtiğimiz hafta hafif bir gerileme yaşadı fakat yine de yüzde 30’un üzerinde seyrediyor.
Yıllık 13 haftalık ticari artış ticari kredilerde yaklaşık olarak yüzde 45, tüketici kredilerinde yüzde 65 toplam kredilerde yüzde 50 civarlarında, ticari kredi talebinde ufak bir düşüş meydana gelirken tüketici kredilerinde talep artışı devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan sağlanan verilere göre; bankalarda TL bazında ticari kredilere uygulanan faiz düzeyi geçtiğimiz hafta 2 hafta öncesine göre 26 baz puan artış göstererek yüzde 27,35’ e çıktı. Ticari kredi faizleri 15 baz puan artışla yüzde 28,01’e ulaştı. TL cinsinden sağlanan konut kredi faizleri 6 baz puan azalış göstererek yüzde 18,24’ e gerilerken, taşıt kredileri 97 baz puan azalışla göstererek yüzde 24,72’ye indi, ihtiyaç kredileri faiz oranları 116 baz puan düşüşle yüzde 30,66’ya düştü. Dolar cinsinden ticari kredi faiz oranları aynı periyotta 95 baz puan düşüşle yüzde 6,59’ a, Euro cinsinden ticari kredilere ait faiz oranı ise 12 baz puan düşüşle yüzde 5,09’a geriledi.
2022 Haziran ayının 2. Yarısında Türk Lirası değer kaybında yaşanan ivme sonucu Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere TCBM ile BDDK yeni kararlar aldı.
Döviz ile ticari kredi kullanımı kısıtlanması ile TL değer kaybı yaşanması durumunun önüne geçilmek amaçlandı.
Tüm sıkılaştırıcı politikalarına rağmen tüketici faizleri de dahil olmak üzere ortalama yüzde 27,11, ihtiyaç kredilerinde faiz yüzde 30’lu rakamlarda kaldı.
Geçtiğimiz hafta yapılan müdahale ile yabancı para teşviki azaltılması amaçlanırken, bankaların zorunlu karşılık oranları ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarına uyguladığı yüzde 1,5 komisyon oranını yüzde 5’ e yükseltti. Bu artış ile bankaların maliyet giderlerinde artış meydana geldi. BDDK verilerince KKM büyüklüğü 1 trilyon 18 milyar 197 milyon liraya yükseliş gösterdi ancak ilk zamanlardaki ivme ile oranlandığında rağbette düşüş oluştu.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.