ABD, AB ve Çin gibi dünya devi ekonomilerin arasında gerçekleşen ticaret savaşları yeniden gündeme geldi. Pasta küçüldükçe herkes payını almak istiyor.
Enflasyon, Ukrayna Savaşı, çip savaşları, gıda krizi, enerji krizi ve geçim krizleri sürüyor. Dünya Ticaret Örgütü verileri göz önüne alındığında 2021 yılında yüzde 9,7 büyüme gösteren küresel ticaret 2022 yılında yüzde 3,5 büyüme gösterecek.
Pastadan en büyük payı alabilmek için uygulanan politikaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Zaten var olan ABD-Çin ticaret savaşlarına bir yenisi ABD-Avrupa ticaret savaşlarının eklenebileceğine dair uyarılar yer alıyor.
Ticaret Savaşları Yeniden Hortlayabilir
OECD'de 136 ülkenin desteklemekte olduğu küresel vergi anlaşmalarının öncüsü Pascal Saint-Amans, hızlı bir şekilde küresel vergi anlaşması uygulanmazsa yeni ticaret savaşlarının olabileceğini belirtt.
Önümüzdeki hafta başında OECD’deki görevini sonlandıracak olan Saint- Amans Avrupa ve ABD anlaşmaya uymazlarsa ticaret savaşlarının yeniden patlak vereceğini ve yüzlerce milyar dolar zarar edebileceklerini dile getirdi.
Stok Maliyetleri Yine Artacak
Ticaret savaşlarının sonu nereye varır bilinmez. Bunun yanı sıra tedarik zincirinde de büyük çaplı değişimler oluyor. Küresel ekonomi editörliğü yapan Rana Foroohar’ın kaleme aldığı “Çip Savaşları Gerçeğine Hazırlanmak Zorundayız” adlı yazıda şu ifadeler yer alıyor; “Tedariğini ticaret savaşları sırasında korumayı amaçlayan üreticilerin stok maliyetlerinin artması, uzun zamandır kullanılan just-in-time tedarik zinciri yönetiminin yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor.”
Scholz ve Macron, ABD Başkanının Yeni Yasasından Memnun Değil
Fransa ve Almanya, var olan krizlerin çözümüne dair pekçok konuda farklı tutum sergilese de, geçtiğimiz günlerde Paris’te görüşme sağlayan iki ülke ABD'yi ekonomide rekabetin dengesini alt üst etmekle suçluyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’li şirketlerin üretim noktalarını ABD’ye taşımaları için sağladığı teşviklerin rekabeti bozduğunu düşünüyorlar. Savunma ve enerji konusunda her daim ihtilaf halinde olan Scholz ve Macron bir konuda fikir birliğine vardı: Avrupa Birliği, Biden’ın Enflasyonu Düşürme Yasası’ndan rahatsızlık duyuyor. Enerji teşvikleri ve Şirketlere vergi indirimleri sağlayan yasaya misilleme olabileceği öngörülüyor.
Macron'un çarşamba günü gerçekleştirdiği açıklamasında şunlar kaydedildi: “ABD gibi bizim de teşviklerimizi Avrupalı üreticilere ayırmaya yarayan Avrupa’da Üretileni Al yasamız olması lazım.” şeklinde konuştu. Fransa başkanı, Çin’in ve ABD’nin teşvikler sayesinde sanayisini koruduğunu, Avrupa’nın ise yol geçen hanı gibi olduğunu ve konu üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini dile getirdi.