Telegram, kripto alanındaki artan merkezileşme nedeniyle kendi merkezi olmayan kripto ticaret platformunu geliştirmek istiyor ve geleceğe yön veriyor.
Dünya çapında 700 milyon kişi Telegram kullanıyor. Böylece WhatsApp alternatifi, altı yıl içinde yaklaşık yüzde 1.400'lük bir üstel kullanıcı artışı kaydetti. Bu artış en azından kısmen son yıllarda kripto para birimlerinin patlayıcı bir şekilde benimsenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu arada, giderek daha fazla kripto meraklısı, anlık mesajlaşma hizmetinin merkezi olmayan kurumsal yapısının keyfini çıkarıyor. Telegram bu ilgiye karşılık veriyor: Şirket içi blockchain pazarı zaten gelişirken, merkezi olmayan bir borsa ve cüzdan çözümü üzerinde çalışmalar yapılıyor.
Telegram CEO'su Pavel Durov, FTX'e gaza geldi: "Blockchain endüstrisi ademi merkeziyetçilik vaadi üzerine inşa edildi, ancak nihayetinde güçlerini kötüye kullanmaya başlayan birkaç kişinin eline geçti." 38 yaşındaki resmi kanalında stok aldı. Kendisi de dahil olmak üzere geliştiricileri "kitleler için hızlı ve kullanımı kolay merkezi olmayan uygulamaları" araştırmaya çağırdı.
Telegram'ın bir sonraki adımı, merkezi olmayan araçlar oluşturmaktır. İlk teklif, “gözaltı dışı cüzdanlar” ve “milyonlarca insan için merkezi olmayan borsalar” olarak adlandırılıyor. Bu şekilde "aşırı merkezileşme hataları düzeltilmelidir" diyor. Durov henüz somut bir konsept sunmadı.
Şirket içi bir kripto para birimi, gelişen bir blockchain pazarı ve doğrudan mesajlaşma uygulamasında Bitcoin ticareti yapma seçeneği.
Kısacası: Telegram ekosistemi, birçok kripto yatırımcısı için bir cennettir.
Şimdiye kadar bu konsept işe yarıyor gibi görünüyor: Durov'a göre , pazarda 50 milyon ABD doları değerindeki Telegram kullanıcı adları - Fragment - bir ay içinde satıldı. Örneğin, @Doge 500.000$' dan işlem gördü. Haber uygulaması ve kurucusu Durov'un kripto alanında ne kadar ilerleyeceği henüz belli değil. Ancak Telegram'ın gelecekte daha da fazla kullanıcıyı dört gözle bekleyebilmesi kaçınılmaz görünüyor.