Teknik analiz nedir?Teknik Analiz Nasıl Yapılır? Dow Kuramı Nedir?
Teknik analiz, fiyat hareketi, çizelgeler, trendler, işlem hacmi ve diğer faktörler gibi şeylere bakarak menkul kıymetlerin gelecekteki fiyatlarını incelemek ve tahmin etmek için kullanılan bir süreçtir.Teknik analiz, ticaret sistemleri tasarımında kullanılan en popüler tekniklerden biridir.
teknik analiz, piyasanın zaman içinde nasıl hareket ettiğini ve fiyatların nasıl değiştiğini izlemek için sıklıkla grafik modellerine bakar ve bunu gelecekteki fiyat hareketleri için potansiyel bir tahmin edici olarak kullanır.
Teknik analiz, yatırımları değerlendirmek ve grafiklerde görülen fiyat trendleri ve modellerinde ticaret fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir ticaret disiplinidir
Teknik analistler, bir menkul kıymetin geçmiş ticaret faaliyetinin ve fiyat değişikliklerinin, menkul kıymetin gelecekteki fiyat hareketlerinin değerli göstergeleri olabileceğine inanıyor.
Teknik analiz, tarihsel fiyat kalıpları veya hisse senedi trendlerinden ziyade bir şirketin mali durumuna odaklanan temel analizle karşılaştırılabilir.
Bugün bildiğimiz şekliyle teknik analiz, ilk olarak 1800'lerin sonlarında Charles Dow ve Dow Teorisi tarafından tanıtıldı. 1 William P. Hamilton, Robert Rhea, Edson Gould ve John Magee dahil olmak üzere birçok kayda değer araştırmacı, Dow Teorisi kavramlarının temelini oluşturmaya yardımcı olarak katkıda bulundu. Günümüzde teknik analiz, yıllar süren araştırmalar sonucunda geliştirilen yüzlerce model ve sinyali içerecek şekilde gelişmiştir.
Teknik Analizin nasıl yapıldığına dair bilgi edinebilmemeiz için öncelikle baş kuramcısı Charles Dow’a danışmamaız onun düşünce sistemini görmemiz lazım tabi eğer iyi bir teknik analiz yapamak istiyorsak .
Kariyerine gazeteci olarak başlayan Charles Dow, sonrasında finans muhabirliğine geçer ve bu işi pek severek yapar.
Dow, işi gereği piyasaları takip ederken, bir şey fark eder: Ekonomide genel anlamda işler yolunda gittiği zamanlarda, hisse senedi piyasaları da genel olarak yükselişe geçiyor, tersine işler aksamaya girdiğinde ise hisse senetleri, aralarında sözbirliği etmişlercesine hep birlikte bir düşüş eğilimi içine giriyordu. Bu durumu fark eden Dow, sonradan bütün piyasa katılımcıları tarafından kullanılan teknik analiz kuramının temel prensiplerini ortaya koyar. Şimdi biz de, teknik analiz yönteminin bu temel varsayımlarını inceleyerek teknik analiz yöntemini daha iyi anlamaya çalışalım.
Her şey fiyatların içindedir ve fiyatlar trendler halinde hareket eder: Yukarı, aşağı ya da yatay. İşte bu varsayım, teknik analizin bam teli.
Teknik analiz yönteminde, oldukça yaygın olarak kullanılan bir tabir vardır: Trend senin arkadaşındır. Bu söz teknik analiz açısından doğru bir sözdür. Çünkü “Teknik analiz nedir?” ve “Teknik analiz nasıl yapılır?” diye sorulduğunda, buna kısaca, trend tespit etme işidir ve teknik analiz trend tespit ederek yapılır, diye yanıt verilecek olsa bu son derece özet fakat aynı zamanda da doğru bir tanımlama olabilir. Teknik analizde hangi aracı kullanırsanız kullanın, amacınız trendi doğru bir şekilde saptayabilmektir.
Piyasalarda üç tür trend vardır: Birincisine yükselen trend, ikincisine de alçalan trend diyoruz. Piyasa jargonunda ise, yükselişi boğa, düşüşü ise ayı piyasası olarak isimlendiriyoruz. Bilirsiniz, boğalar boynuzlarıyla sizi havaya fırlatabilir, ayılar ise altına alıp ezer, yani boğa ve ayı terimlerinin kullanılması bu yüzden…
Elbette bir de yatay trend var, ki bu oluşumlar aslında piyasanın yönsüz olduğunu bize gösteriyor. Diğer bir ifadeyle piyasanın yatay olması, aslında herhangi bir trendin olmadığı anlamına geliyor.
Daha fazla güncel haber için tıklayınız