Ticari krediler son 1 senede %54 artarken TCMB, yaşanan son eylül ayından bu yana hızla artan ticari kredileri frenlemek üzere %25'e varan zorunlu karşılık yükü getirdi.
TCMB, ticari kredilerin dövize koyulması yoluyla kurlarda artış gerçekleşmemesi için zorunlu karşılık ile ilgili düzenlemeye gitti.
Resmi Gazete'de yayımlanmış olan zorunlu karşılık ile ilgili tebliğde belirtilenlere göre, Nisan ayından itibaren kullandırılan ticari kredilere %10'luk zorunlu karşılık uygulanacak.
2022 senesinin 31 Mayıs'a kadarki döneminde kredi büyüme oranı %20'den daha fazla olan bankalar için ayrı bir düzenlemeye gidildi. Bahsi geçen bankalar, belirtilen dönemdeki kredi büyüme oranında oluşan farkın %20'si oranında zorunlu karşılık ödeyecekler.
Bunlardan farklı olarak, yabancı paralardan TL mevduatına dönüşüm oranı %5'den daha az olan bankalar ilave 5 puan, %5 ila %10 arasında bir orana sahip olanlar ise ilave 3 puan zorunlu karşılık yatırmak zorunda kalacak. Uygulamaya bakıldığında ise bu oranlar %10'dan başlayıp %25'e kadar çıkacak gibi.
Ayrıca, zorunlu karşılık uygulamasına sadece bankalar değil, finansman şirketleri de tabi tutuldu fakat KOBİ, esnaf, ihracat ve yatırım, tarımsal krediler, kurumsal kredi kartları, mali kuruluş-kamu kurumları ile ilgili olan kredilerde aynı durum söz konusu olmayacak.
TCMB, yapılan bu düzenleme ile ilgili gerekçe olarak şu ifadeleri sundu:
“Finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makro ihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidilmiştir.”
Yapılan bu yeni düzenleme ile birlikte halihazırda mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık yükü ticari kredilere de getirildi. TCMB'nin getirdiği bu zorunlu karşılık yükünün anlamı ise şu şekilde açıklanabilir; bankalar, şirketlere açtıkları her 100 lira ticari krediye bedel olarak TCMB'ye 10-25 TL karşılık yatıracaklar.