TCBM, "İktisadi Yönelim Anketi" sonuçları açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “İktisadi Yönelim Anket” verileri açıklandı.
Üretim Hacmi ve İç Piyasa Sipariş Miktarında Artış Bildirenler Lehine Olan Seyir Temmuz ayına Haziran ayına kıyasla azaldı. TCBM’ nin 2022 yılında Temmuz ayı imalat sanayinde faaliyet gösteren özel firmalarla birlikte yaptığı “İktisadi Yönelim Anketi” verilerine göre; geçtiğimiz 3 aya yönelik değerlendirmede, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında yükseliş bildirenler lehine olan seyrin Haziran ayına göre zayıflama, ihracat sipariş miktarında yükseliş bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya kıyaslandığında artış yaşadığı gözlendi. Toplam siparişler mevsimsel düzeyin altında gerçekleşirken geçmiş aya göre güçlenme kaydettiği, mevcut mamul ve mal stokları seviyesinin mevsimsel kriterlerin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre güç kaybettiği gözlendi.
önümüzdeki üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki döneme göre artış bekleyenler lehine olan seyrin güç kaybettiği, önümüzdeki üç aylık periyotta istihdama ve gelecek bir yıllık sabit sermaye yatırım harcamasına dair yükseliş beklentilerin de güç kaybettiği görüldü.
Ortalama birim maliyetlerde, geçtiğimiz 3 aylık dönemde artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç aylık dönemde artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin güç kaybettiği gözlendi.
önümüzdeki üç aylık süreçte satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı görülmekte. Gelecek 1 yıllık periyotta Üretici Fiyat Endeksi beklentisi bir önceki aya kıyasla 4,6 puan yükselerek yüzde 85,5 seviyesine çıktı.
2022 Temmuz ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 51,1‘i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını ifade ederken, yüzde 13,1‘i talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirdi, sırayla hammadde ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.
Yaşanılan son üç aylık dönemde rekabete dair gelişmelerin değerlendirilmesi yapıldığında, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne dair bir önceki periyotta azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü.
Avrupa Birliği içerisindeki piyasalardaki rekabet gücüne dair artış yönündeki seyirde azalma bildirenler lehine revize olduğu, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne dair azalış bildirenler lehine olan seyirde güçlenme kaydedildi.
İçerisinde bulunduğu sanayi kolundaki genel tablosunun seyri konusunda, bir önceki aya oranla daha pozitif olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,9’a yükselirken, daha negatif bir yön olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 27,7‘ye yükseldi, durumun değişmediğini belirtenlerin oranı yüzde 66,4‘e indi.
Diğer gündem haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.