TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nde, Bayraktar TB3 SİHA’nın kullanımı amacıyla tasarım değişikliğine gidiliyor. Geminin Ski-Jump kısmı uzatılırken, asansör arkasındaki boşluk kapatıldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından paylaşılan görselde ise TCG ANADOLU’nın tasarımında birtakım farklılıklar olduğu görüldü. Uçakların havalanmasını sağlayan ski-jump rampası uzatılırken, platformların geminin içine konulmasını sağlayan asansörün arkasındaki boşluk ise kapatıldı.
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadasının kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı)’nda kullanılabilecektir.
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacaktır.
Ayrıca, F-35B gibi dikey iniş ile kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçaklarında konuşlanabileceği TCG ANADOLU ile Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecektir. TCG ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak görev yapabilecektir.
Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacaktır.
Görsellere göre Bayraktar TB3’ün toplamda en az 6 adet silah istasyonu olacak. Bayraktar TB3 toplamda 6 adet MAM-L ve 2 adet MAM-C taşıyabilecek.
Aynı zamanda kanatların, silah istasyonlarının bittiği noktaya yakın yerlerden katlanılabileceği gözüküyor. Bayraktar TB2’de olduğu gibi TB3’te de 3 palli pervane kullanılacak. Tasarıma bakıldığında TB3’ün SATCOM’a sahip olacağı da söylenebilir.
Selçuk Bayraktar tarafından yapılan geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada, “Bayraktar TB3 diye uçak gemisine inip/kalkan ve o sınıfta benzeri olmayan bir uçak geliştiriyoruz. Kanatları katlanıyor, uçak gemisine iniyor, 1200 kilogram civarında, daha ağır mühimmatlar taşıyabiliyor.” ifadelerine yer verilmişti.