Taliban lideri Haibatullah Akhundzada, Afganistan yargıçlara halka açık yerlerde taşlama, kesme gibi suçlar için ceza verme yetkisi verdi.
Soygun, fitne ve adam kaçırma gibi suçların İslami şeriat kanununca yorumlanması ve ona göre cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.
Taliban yanlıları geçtiğimiz yıl yeniden iktidara geldiler ve daha ılımlı bir yönetim politikası benimseyeceklerine söz verdiler.
Fakat o zamandan bu yana militan islamcı gruplar, devamlı olarak özgürlüklere karşı baskı uyguluyor. Özellikle bu süreçte kadın hakları büyük ölçüde kısıtlandı.
Taliban'ın dini lideri, işlenen suçlara göre yargıçların suçlu kimseleri şeriata göre cezalandırması gerektiğini dile getirdi.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'da pazar günü "zorunlu" hale geitrilmiş olan emrin Molla Akhundzada'nın yargıçlarla görüşmesinden sonra geldi.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Molla Akhundzada'nın aktardığı bilgiler arasında, "Hırsızların, fitnecilerin ve adam kaçıranların dosyalarını dikkatli bir şekilde inceleyin." notlarına rastladı.
Kesin suçlar ve bunlara karşılık gelen cezaları Taliban tanımlanmadı, fakat Afganistan'dan bir dini lider, cezaların halka açık yerde kırbaçlama, uzuv kesme ve taşlama şeklinde olabileceğini belirtti.
Ceza emri, Taliban'ın özgürlükler ve haklara dair daha sert bir tutum izlediğinin son kanıtı niteliğinde.
Geçen hafta kadınların Kabil'deki bütün parklarda gezmelerini yasakladılar. Kadınları kamusal yaşamın daha da gerisine ittiler. O zamandan bu yana, yasağın başkentte spor salonlarına ve halka açık hamamlara giden kadınları da kapsadığı belirtildi.
Hamamlara, spor salonlarına ve parklara girişlerde insanları cinsiyete göre ayırmaya dair Taliban kuralları zaten vardı. Taliban yanlısı grup, hala İslami kanunların düzgün bir şekilde takip edilmediğine dair iddialarından vazgeçmiyor.
Taliban hükümeti 1996-2001 yılları arasında iktidarda olduğu zamanda olduğu gibi kadınlara yönelik bir baskı olmayacağına dair söz vermişti. Fakat Afganistan nüfusunun yarısı yapabilecekleri ile ilgili büyük engellerle karşı karşıya kaldı.
Kadınların yanlarında bir erkek refakatçi olmaksızın uzun mesafe yolculuklarına çıkması yasaklandı. Taliban izin vereceğini söylemiş olmasına rağmen, genç kızlar Afganistan'ın birçok kesiminde hala okula dönmedi.
Bazı kadınlar eğitim ve sağlık alanlarında çalışmayı sürdürürken, çoğu kadına Taliban tekrar iktidara geldiği sırada artık işe gitmemeleri söylendi.
Mayısta kadınlara kamusal alanlarda İslami peçe takma zorunluluğu geldi. Haklarını arayan çok sayıda kadın şiddete maruz kaldı.
Uluslararası toplum, Taliban'ın yönetim, güvenlik ve insan haklarına dair yerine getirmesi gereken sözleri yapmasını beklerken, yurtdışında milyarlarca dolar değerindeki Afgan varlığı donduruldu.