Süt Üreticilerinden Bir Zam Talebi Daha

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Zamlar son zamanlarda Türkiye'de vatandaşın cebini en çok zorlayan konuların başında gelmeye devam ediyor. Şimdide maliyet artışlarından dolayı süt üreticileri yeni bir zam talebinde bulundu.

Süt Üreticilerinden Bir Zam Talebi Daha

Enflasyonun durdurulamaz yükselişi ile birlikte hemen her ürünün fiyatı çok hızlı şekilde yükseliş gösteriyor. Bu yükselişin bir nedeni de ham maddenin yabancı para birimleri ile elde edilebilmesi olarak karşımıza çıkmakta. Süt üreticileri de yaşanan bu durum sonrasında ortak bir basın açıklamasında bulundu.

Gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında ürkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Kesin, maliyetlerin hızla artış gösterdiğini dile getirdi. Maliyetin artışı ise süt üreticilerinin üretimini giderek zorlaştırdığını söyledi.

Sektör temsilcileri açıklamasında bir litre sütün satışında üreticinin eline kesintiler çıktıktan sonra net olarak ortalama 7 lira geçtiğini aktardı. Açıklamada bir kilo yemin fiyatının bazı yerlerde 7,6 liraya dayandığı belirtildi. Bu da süt üreticilerinin neredeyse zararına süt satışı yapmak zorunda kaldığı anlamına gelmekte. 

Sektör temsilcilerinin açıklamasında, “Üreticilerimiz, Ulusal Süt konseyi tarafından tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Yurtiçi ve yurtdışı hammadde fiyatları arttıkça yem fiyatları arttı” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan üreticiler mazota, elektriğe, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da zam geldiğini belirterek, “Üreticilerimizin artık ne üretme şevki, ne de geleceğe dair umudu kaldı” dedi.

Sektör temsilcilerinin talepleri ise şöyle oldu:

*Ulusal Süt Konseyi (USK) tavsiye fiyatının belirlediği sürelerde çiğ süt /yem paritesinin 1,5 olması için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli
*Kaba ve kesif yemlere gelen zamlara yönelik tedbir alınmalı,
*Diğer maliyet artışlarını durduracak tedbirler hayata geçirilmeli.
*Çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli.
*Üreticiye hayatını devam ettirecek istikrarlı bir gelir elde etmesini sağlayacak piyasa oluşturulmalı.
*Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteği hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 lira seviyelerine çıkartılmalı,Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek tedbirler hayata geçirilmeli
*Tüketiciye uygun fiyattan hayvansal ürün alabilme imkânı sağlanmalı.
*Üreten ve tüketen mutlu Türkiye'nin inşası için etkin politikalar hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir.

Kaynak: https://www.borsatek.com/maliyetlerin-artmasiyla-sute-yeni-zam-talebi-geldi-86729h.htm
Gönder
runtobet casino siteleri