Gürcan OKUMUŞ: “Süpersonik ve Hipersonik Füzeler Hedefimiz” dedi.
TÜBİTAK-SAGE Müdürü olan Gürcan OKUMUŞ, TÜBİTAK-SAGE’nin hedefleri hakkında açıklamalar yaptı. OKUMUŞ, bundan sonraki hedeflerinin süpersonik ve hipersonik füzeler geliştirmek olduğunu belirti.
Konuyla alakalı olarak Gürcan OKUMUŞ tarafınca yapılan açıklamada, “RAMJET projesinde bu sene ilk çalışır motoru ortaya çıkaracağız ve THS’yi (teknolojk hazırlık seviyesi) yukarı taşınmış olacak. ScramJet’te daha erken safhadayız ve kavramsal seviyede yürüyen bir projemiz var. Doktora çalışmaları ile bu süreç destekleniyor.
Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Bizim rüzgar tünelimiz, ‘Trisonic’ olacak. Sesaltı, sesüstü ve transonic hızlardaki testleri gerçekleştirebileceğiz. Şu anda biz kendi içimizde, “TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tüneli (TSTT)” olarak adlandırıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ilk üflemelerin yapılmaya başlanıp 2024 yılında da resmi ve ticari test olarak faaliyetine geçmesi yönünde.
Tüm bu çalışmalarımızın meyvesi olarak bundan sonraki adımımız yüksek süpersonik ve HİPERSONİK sistemlerde olacak. Alt yapılar istediğimiz seviyeye geliyor ve hipersonik füzeler bundan sonraki ana odağımızı oluşturacak.” ifadelerinde bulundu.
Süpersonik ve Hipersonik Füzeler
Türkiye tarafından geliştirilmiş olan SOM ve ATMACA gibi füzeler, yüksek ses altı hızda (High-Subsonic) seyir ediyor. Türkiye’nin Süpersonik (Mach > 1) ve Hipersonik (Mach > 5) hızlara sahip bir havadan/satıhtan-satha füzesi ise şuan için bulunmuyor. Fakat kısa vadede bu tarz füze sistemlerinin hizmete alınacağı tahmin ediliyor.
Oldukça hızlı şekilde seyir eden süpersonik ve hipersonik füzeler, hedefe çok az reaksiyon süresi tanıdığı için ciddi öneme sahipler. Özellikle yeni trend olan hipersonik füzelerin, mevcut hava savunma sistemleri tarafından bertaraf edilemeyeceği görüşündedir.
MİT Başkanlığı’nın Raporunda ‘Hipersonik Füze’ Vurgusu
Hipersonik Füzelerin son zamanlarda bir yaygınlaşma eğiliminde olması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın da dikkatini çekmiştir.
MİT’in 2021 senesi faaliyet raporunda, şu ifadelere yer verilmiştir: “Klasik tehditlerin yanı sıra bu tehditlerin evrilmesi ve değişmesiyle yeni tehdit alanları da ortaya çıkmaktadır. Örneğin hızlanan hipersonik füze denemeleri, gelişen siber teknoloji, uzayda yaşanan rekabet, siber saldırılar, sanal gerçekliğin beraberinde getirdiği yeni risk alanları ve aşırı sağ hareketler 2021 ‘de öne çıkmıştır.”
Hipersonik Füze Nedir?
Çeşitli ülkeler tarafınca geliştirme faaliyetleri sürdürülen hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilmekte olan hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler. Bu nedenden ötürü ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık vermişlerdir.