Starlink Uydusu Yörüngeden Çıktı!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Elon Musk'ın 40'a yakın Starlink uydusu yörüngeden çıktı!

Starlink Uydusu Yörüngeden Çıktı!

Elon Musk'ın uydu internet şirketi Starlink'in kısa süre önce fırlattığı uyduların 40'a yakını, kısmı jeomanyetik fırtına sebebiyle kontrolden çıktıı! Bu ayın başlarında fırlatılan uydularla ilgili bir haber yayınladı. Bu haberde, şirketin 40 kadar Starlink uydusunu kaybettiği belirtildi.

Starlink'in söylediğine göre, 3 Şubat'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan uydu kümesi, sürtünmeyi artıran bir jeomanyetik fırtınayla karşı karşıya kaldı. Bu artan sürtünme, yaklaşık 40 uydunun yörüngeye dönemeyeceği ve atmosferde yanacağını gösteriyor: "Ne yazık ki, Perşembe günü fırlatılan uydular, Cuma günü gerçekleşen jeomanyetik bir fırtınadan önemli ölçüde etkilendi. Bu fırtınalar atmosferin ısınmasına ve düşük konuşlanma irtifalarımızda atmosferik yoğunluğun artmasına neden olur. Hatta, yerleşik GPS, fırtınanın tırmanma hızının ve şiddetinin, atmosferik sürtünmenin önceki fırlatmalara göre yüzde 50'ye kadar daha fazla artmasına neden olduğunu öneriyor."

SpaceX, yörüngeye 60 Starlink uydusu daha fırlattı - Webrazzi

Şirket, uyduları takip ettiğini ve yörüngeyi "sürtünmeyi en aza indirgemek için kenarında (bir kağıt yaprağı gibi) uçacak" şekilde değiştirdiğini belirtiyor. Üstelik, Starlink ekibi, uyduları yer radarını kullanarak izlemek için ABD Uzay Kuvvetleri'nin 18. Uzay Kontrol Filosu ve LeoLabs ile birlikte  çalışıyor.

Starlink uyduları nedir? Elon Musk Starlink uydusu nasıl çalışır? - Takvim

Şirket, enkazın atmosfere yeniden giriş sırasında yanmasını beklendiğinden dolayı yörüngeden çıkma prosedürünün yörüngedeki diğer uydular ve yerdeki insanlar için sıfır çarpışma riski oluşturacağının altını çizdi: "Ön analizler, düşük irtifalarda artan sürtünmenin uyduların yörünge yükseltme manevralarına başlamak için güvenli moddan çıkmalarını engellediğini ve 40 kadar uydunun Dünya atmosferine yeniden gireceğini veya zaten yeniden girmiş olduğunu gösteriyor. Yörüngeden ayrılan uydular, diğer uydularla sıfır çarpışma riski taşır ve tasarım gereği atmosferik yeniden girişte yok olur, yani yörünge enkazı oluşmaz ve hiçbir uydu parçası yere çarpmaz."

 

Haber, dünya çapındaki gökbilimcilerin Starlink ağını protesto ettiği bir sırada paylaşıldı. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Starlink uyduları, gökbilimciler tarafından yakalanan derin uzay görüntülerinde çizgiler bırakıyor ve bilim insanlarının tehlikeli asteroitleri tanımlamasını engelleyebiliyor. Uluslararası Astronomi Birliği, Starlink uydularının akışını protesto etmek için "Karanlık ve Sessiz Gökyüzünü Uydu Takımyıldız Girişiminden Koruma Merkezi" kurdu.

Bu hafta 60 adet Starlink uydusu daha fırlatılacak

Gönder
runtobet casino siteleri