Son Dönemde İlgi Çeken Blockchainler

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto paralardan sonra son dönemde yükselişe geçmiş olan yeni blockchain sistemleri ve bu sistemlerin coinleri, yazılım geliştiricileri ve yatırımcıları çekmeyi sürdürüyor.

Son Dönemde İlgi Çeken Blockchainler

Ethereum, uygulama geliştirmekte olan yazılımcılar için öncü blockchain konumunda idi. Ethereum’a rakip olarak yeni blockchain’ler ve coin’lerin ortaya çıkmaya başladıktan sonra yazılımcılar ve yatırımcılar dikkatlerini bu alanlara yöneltmeye başladı. Yatırımcıların odağında olan bu yeni blockchain’ler, yazılımcıların en çok yöneldiği alanlar olarak karşımıza çıkmaktalar. Yani, yatırımcılar parayı değil, yazılım geliştiricilerin bulunduğu alanları izlemekteler. Ethereum’un bu alanda bir ilk olma avantajı, diğer platformların Ethereum'dan daha başarılı ve çok daha iyi olduğunu kanıtlaması ile birlikte ortadan kalkabilir.

Revuto CEO’su Vedran Vukman konu ile ilgili olarak, “Cardano’nun (ADA) en büyük destekçileri arasındayız” ifadelerine yer verdi. Vukman, “özellikle de işlem ücretlerinin düşük olmasının sağladığı avantajla, Ethereum’un önüne geçebileceğine inanıyoruz” sözlerini de ifadesine ekledi. ADA yatırımlarının da bulunduğunu vurgulayan Revuto CEO'su, “ADA’da şaşırtıcı bir ralli yaşandı. Akıllı kontrat dönemi daha yeni başlıyor. ADA ve Cardano’nun en iyi dönemi henüz yaşanmadı” dedi.

Yapılan bir habere göre tüm blockchainlerin 3 konudan birini incelemesi yahut öncelemesi gerekmekte.Bu konularsa merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklendirilebilirlik (bu da maliyet konusunu beraberinde getiriyor). Ethereum blockchain’inin öncelikleri arasında merkeziyetsizlik ve güvenlik var. Bunun dışında sistemin kötü yanı olarak, işlem maliyetleri oldukça yüksek ve işlem hızı düşük. Bu durumsa 2021 senesinde yazılım geliştiricilerin dikkatini, Ethereum’un kullanıcı sayısı artar iken işlem ücretlerinin de yükselmesi ile çekmeye başladı.

Bu artışın neticesinde geliştiriciler ve yatırımcılar rakip blockchainlere yönelmeye başladı. Birçok uzmansa blockchain’in geleceğinin “çoklu zincirler” olduğunu dile getirmekte. Sektöre yönelik paylaşımların yapıldığı Electric Capital isimli blog’da 5 Ocak 2022 tarihinde yayımlanmış olan bir raporda ise Polkadot (DOT), Solana (SOL) ve Avalanche (AVAX) ile diğer Ethereum rakiplerinin, yazılımcı ekiplerinin Ethereum’dan daha hızlı yükseldiğine dikkat çekildi.

Bazı uzmanların yaptığı tanıma göreyse “blockchainlerden oluşan bir internet” olan çoklu zincir platformu olarak karşımıza çıkan Polkadot, tüm blockchainler arasında en yüksek sayıda tam zamanlı yazılımcının çalıştığı platform oldu. Polkadot’un ilk projelerini daha geçen sene gerçekleştirmeye başlamış olması da cabası. Tüm bunlar göz önünde  bulundurulduğunda, Polkadot’un, yazılımcı sayısı açısından Ethereum’u geride bırakma potansiyeli, Parallel Finance Kurucusu Yubo Ruan’a göre mümkün duruyor.

Ruan durumu, “bu durum yazılımcıların Ethereum’dan vazgeçtiği anlamına gelmiyor ancak, yüksek ihtimalle yeni blockchain’ler Ethereum’dan yazılımcı transfer etmektense yeni yetenekleri çekiyor” ifadeleriyle açıkladı ve devamındaysa şu sözleri ekledi: “kısa vadede bir ‘Ethereum öldürücü’ rakibin ortaya çıkacağını sanmıyorum ama özel niş kategorilerde rakipler olacaktır”. Ruan, Binance ile olan sıkı ilişkileri sebebiyle Binance Smart Chain’in kripto para yatırımcılarının odağında olacağına inandığını ifade etmekte.

Bir başka rakipse düşük işlem ücretleriyle yatırımcıları çekmekte olan Solana. Giderek daha fazla pazar payı kazanan Solana, Ethereum’un yüksek işlem maliyetleri sebebiyle gelişen ülkelerin de ilgisini çekmekte. Ruan, “Polygon (MATIC) de Ethereum’a rakip olma potansiyeli taşıyor” ifadelerini kullandı ve platformun işbirlikçileri Reddit ile NFT platformu olan OpenSea’ye işaret etti. Tüm bu ifadelerin devamındaysa “Polygon’un daha fazla işbirliği kurma ve bu işbirlikleri sayesinde daha geniş bir kullanıcı tabanına erişme potansiyeli var.Özellikle de bunu Ethereum güncellemesinden daha önce yapabilirlerse” dedi.

Manta Network’ün Kurucu Ortağı Kenny Li ise konu üzerine, Ethereum üzerinde çalışan bazı yazılımcıların, işlem ücretleri sebebiyle diğer blockchainlere yönelmeye başladığını dile getirdi. Manta, aralarında yakın bir ilişki olan Polkadot ve Kusama üzerinde çalışma yapmakta. Kusama 2019 senesinde Polkadot’un Kurucusu olan Gavin Wood tarafından kuruldu. Li, “Ethereum’daki güncellemeyi takip ediyoruz ancak mevcut tasarımımız, Ethereum’un var olan versiyonuyla uyumlu değil” ifadelerine yer verdi.

Colony Lab'ın CEO’su ve Paris merkezli kripto para hedge fonu Exo-Alpha'nın Kurucusu Elie Le Rest ise Colony için Ethereum rakiplerinden olan Avalanche’ı seçti. Seçiminin gerekçesiyse blockchainde işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilebilmesi idi. Le Rest, “Avalanche kolay bir seçimdi” ifadeleriyle platformun tıpkı Ethereum gibi Solidity’i kullandığını vurguladı fakat Avalanche’ın düşük işlem ücretlerinin ve işlem hızının daha etkileyici olduğunu ifadelerine ekledi. Yapmış olduğu açıklamada, “özellikle oyunlar ve merkeziyetsizleştirilmiş finans projelerinde performans çok daha yüksek” sözlerini kullandı.

IDX Digital Assets CIO’su Ben McMillan ise bu konu üzerine, Solana, Polkadot ve Avalanche haricinde Cosmos (ATOM) ve Terra’nın (LUNA) da Ethereum karşısında çeşitlendirme arayışında olan yatırımcıların ilgisini çekebileceğini dile getirdi. McMillan, “Cosmos diğer blockchain’lerle uyumlu çalışabilme açısında Polkadot’la benzerlik taşıyor” ifadelerine yer verdi. Yapmış olduğu açıklamaya ek olarak, “ancak kilit farklılık Polkadot güvenliğe öncelik verirken, Cosmos uyumu önceliyor. Şimdilik en önemli blockchain’ler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Terra ise, Cosmos yazılımlarını kullanmakta ve stable coin yaratma imkanı tanımakta. McMillan bunun üzerine, “Terra Asya’daki ödeme pazarı göz önünde bulundurularak kuruldu. Aynı zamanda Güney Kore ödeme uygulaması Chai, kullanıcı tabanını oluşturdu” ifadelerine yer verdi ve ardından, “dolara endeksli stablecoin’leri UST kuruluşunun ilk yılında 7 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı” dedi.

Kaynak: https://www.borsagundem.com/haber/yatirimcilarin-odagindaki-yeni-blockchainler/1635309
Gönder
runtobet casino siteleri