Soğuk kış aylarında vücut direncinizi arttırmanın yanı sıra içinizi ısıtacak şifa kaynağı bitki çaylarını sizler için bir araya getirdim.
Kaşındırma ve tahriş etme özellikleri olsa da ısırgan çok faydalıdır. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın soğuk bölgelerinin yanında, Kanada’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ve 1 metre uzunluğa ulaşabilen bitki, pek çok ilacın yapımında da kullanılıyor. Yararları saymakla bitmeyen ısırgan, özellikle kış aylarında çay olarak içildiğinde vücut direncini yükseltiyor.
Sakinleştirici etkisi ve uyku getirmesiyle bilinen melisa çayı, limon ve bal ile tadı harika oluyor. Limona benzeyen hafif bir kokusu olan melisanın kökeni, Güney Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere kadar uzanıyor. Birçok şifalı bitki gibi melisa da yabani şekilde yetişiyor. Yüksek oranda ter attırma özelliği var. Bu da gribi iyileştirmenin en önemli aşamalarındandır. Tiroit rahatsızlığınız bulunuyorsa kullandığınız ilaçlarla etkileşime girmemesi için bu bitkiyi doktora danışarak tüketmelisiniz.
Gaz, hazımsızlık, sindirim sistemi problemlerinin ana çözümünde kullanılan nanenin, aynı zamanda yağı da çok fazla tüketiliyor. Senenin her döneminde bulunan naneyi tıkanan buruna da fayda sağlıyor.
Çiçekleri yıldız şeklini andıran olan sarı kantaron, Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika gibi dünyanın pek çok bölgesinde bulunur. Amerika’da en çok satılan bitkiler arasında olan sarı kantaron, depresyon tedavisinde son derece etkili. Stresli yaşamda sakinleştirici almak yerine sarı kantaron çayını denemek çok daha faydalı olabilir.
Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen bitki, ülkemizin de farklı bölgelerinde vardır. Nehir kenarlarında ve rutubetli ortamlarda yetişebilen ebegümeci, öksürüğe ve boğaz kuruluğuna iyi geliyor. Ayrıca cilde yumuşaklık veren bitki, bu nedenle cilt bakım ürünlerinde de sıklıkla kullanılıyor. Ebegümeci, çok bilinmese dahi en yararlı bitki çaylarından biri olma özelliği taşıyor.
Gülhatmi, idrar sökücü özelliğiyle bilinir. Eğer kış aylarında bitki çayları içmeyi seviyorsanız, öksürüğü gideren ve boğazı yumuşatan gülhatmini denemenizi öneririz. Çay olarak hazırlanan gülhatmiyi, biraz soğuduktan sonra bununla yüzünüzü de yıkayabilirsiniz. Zira bu bitkinin cildi temizleyici ve onarıcı özelliği de mevcut.
İdrar ve balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı özellikleri ile kış aylarında oldukça yararlı içeceklerden. Balla oldukça güzel giden çaylardan birisi. Fakat bal sevmiyorsanız az şeker ile de tadı gerçekten güzel oluyor.
Papatyada uyku problemini giderenlerden. Antik Mısır’a dek uzanan bir geçmişe sahip papatya çayı, dünya genelinde ayrı rahatsızlıkların tedavisinde en çok kullanılan bitkisel çaylardan biri olma özelliğine sahip. Papatya, yüksek fosfor içeriği sayesinde kemiklerin güçlendirilmesinden tutun ruhsal sıkıntılara, antioksidan etkisi ile kanserle mücadeleden sinir sisteminin korunmasına dek pek çok alanda faydalıdır.
İlk kullanımı M.Ö. 3000’e kadar uzanan yeşil çay, kilo vermek ve kolesterolü azaltmak için bire bir. Son yapılan araştırmalarda hücrelerin yayılmasını düşürerek kanseri engellediği ortaya çıkmıştır.
Adaçayı, kışın en fazla tüketilen bitki çaylarından biri olma özelliğine sahip. Sindirim sistemi problemlerini çözen ve hafızayı güçlendiren adaçayı, aynı zamanda dahili enfeksiyonlardan korunma, saç bakımı ve terlemeyi azaltma gibi pek çok farklı alanda yarar sağlıyor.
Kokusu çamı andıran biberiye, hazımsızlık ve kabızlık gibi rahatsızlıklarda ve hafızayı güçlendirmede kullanılıyor. Anavatanı Akdeniz olan biberiyenin, sağlığa yararları öğrenildikten sonra Avrupa’nın büyük bölümünde ve Amerika kıtasında da yetiştirilmeye başlanmış. Birçok yemeğe tat vermek için de kullanılan biberiyenin yağı da tüketiliyor.
Amerika kıtasında doğal olarak yetişir ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alır. Bir zamanlar kıta yerlileri tarafından kullanılmış, günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya devam etmektedir. Sıklıkla, enfeksiyonlar ve grip gibi bulaşıcı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Kuşburnu
Kanı sulandırması ve C vitamini deposu olması sebebiyle birçok hastalığın şifası olan kuşburnu; Kuzey Afrika ve Asya’nın ılıman iklimlerinde doğal olarak yetişmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur.
Fesleğen çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Şifa deposu olan fesleğen çayı vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Soğuk kış aylarında nezle, grip gibi hastalıklardan korumaya yardım eder. Bu çayın, stres azaltıcı ve kortizon dengeleyici etkileri de vardır.
Ökse otu, genelde kan basıncını düşürmek için kullanılıyor. Ökse otunun bazı kültürlerde iyi şans getirdiğine, büyüye karşı koruduğuna ve doğurganlığı yükselttiğine dair inanç vardır. Astıma, kas kasılmalarına, sinirsel gerginliğe, yüksek tansiyona ve mide kasılmalarına iyi gelir.
Tarhun, antioksidan, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir bitkidir. Baharat olarak yemeklerde sürekli kullanılan tarhun, ayrıca uykusuzluğa iyi geliyor ve iştah açıyor.
Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişen zencefil Avustralya, Batı Afrika, Brezilya, Çin, Hindistan, Jamaika ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tropikal bölgelerinde de yetişiyor.
Faydaları oldukça fazla olan zencefil, soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve öksürüğün yanında, mide bulantılarına da iyi geliyor. Zencefil hem kuru hem de taze tüketilebiliyor. Fakat zencefilin sert bir tadı olduğu için miktarı azaltmanızda fayda var.
Pakistan ve Hint mutfağının olmazsa olmazı rezenenin kokusu dereotunu andırıyor. Mide krampları, hazımsızlık, sindirim problemleri ve yüksek ateşe iyi gelen rezene, yağ yakılmasını hızlandıran özelliği sayesinde zayıflamaya yardım ediyor. Ayrıca kadınların favori çayları arasındadır.
Sinameki tropikal bölgelerin popüler bitkisidir. Sudan, Hindistan, Somali, Mısır ve Ortadoğu'da yetişen sinameki, bağırsakları temizler, iştahı kapatıp diyet yapanlara yardım eder.
Ayrıca bu bitki, müshil etkisi nedeniyle sıklıkla ilaçlarda da kullanılır. Bu sebeple sinameki çayını bu etkisini unutmadan içmelisiniz.
Hibiskus, Meksika, Jamaika, Güney Amerika, Orta Amerika ve Karayip Adaları’na özgü bir bitkidir. Hem soğuk hem de sıcak olarak tüketilebilen hibiskus çayı, genelde zencefil ile beraber hazırlanır. Yüksek oranda içinde C vitamini bulunan hibiskus, birçok bitki çayında renk ve ekşilik vermesi için de tercih sebebidir. Kolesterol ve tansiyon sıkıntıları olanlara da çok yardımcı olur.