İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Peki siyasi yasak nedir?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
İmamoğlu için yapılması istenen siyasi yasakla alakalı TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 53.maddesi şu şekilde:
‘Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma’
Madde 53-(1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (…)
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.
İlgili haber: Ekrem İmamoğlu'na Siyasi Yasak Getirildi
İmamoğlu'na kamu görevlisine hakaret suçu nedeniyle dava açıldı. Bu davadaki alt sınır ise bir sene hapis cezasıdır. Kısa süreli hapis cezası kapsamına girer ve ertelenmesi durumunda 53. maddenin 1. fıkrasındaki yaptırım uygulanmaz. Fakat burada hakaret suçunun ''heyet halinde çalışan kamu görevlileri'' hakkında işlendiği öne sürüldüğünden zincirleme suç kapsamına alınır ve ceza 1/4’den 3/4’e kadar yükseltilebilir.
Bu durumda cezanın alt sınırı olan bir yıldan verilmesi pek de mümkün görünmüyor. Mahkûmiyet durumunda, 53. maddenin 1. fıkrasının a bendinden belediye başkanlığı göreviyle alakalı, "b" bendinden ise seçme ve seçilmeye dönük bir yasaklama gelebilir.
Mevzuatta bulunan ''Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler” düzenlemesi gereği, siyaset yasağı olan kişiler, hiçbir partiye üye olamaz. Siyaset yasağı konan kişiler ancak bağımsız bir şekilde genel ve yerel seçimlere girebilir.