Şimdiye Kadar Kaç Kişi Yaşadı?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Hiç düşündünüz mü? Acaba şimdiye kadar bu gezegende toplam kaç kişi yaşadı? Kimler geldi, kimler geçti?

Şimdiye Kadar Kaç Kişi Yaşadı?

 

Şu an baktığımızda yeryüzünde 7 milyar 936 milyon insan yaşıyor. İçinde bulunduğumuz 2022 yılında 8 milyarı geçecek. Ben doğduğumda bunun yarısı kadar 4 milyar insan yaşıyordu. Hatta doğum gününüze göre tahmini dünya sıralamanızı gösteren şu siteye göre ben 4 milyar 39 milyon 379 bin 781. kişiyim.

Daha 11 yıl önce 7 milyara yeni ulaşmıştık. Bu sayıya ulaştığımız zaman Türk Havayolları çok güzel bir paylaşım yapmıştı Twitter’dan. “Dünyada 7 milyar insan var.” diyordu orada. “Her insanla bir saniye tanışsanız, herkesle tanışmanız 200 yıl sürer!” Paylaşımın altındaki görselde de çeşit çeşit insan yüzleri var.

 

Peki dünya nüfusunu düşündüğümüzde sizce bu yüzlerden hangisi en tipik insan?

Cevap: Hiçbiri! Bu gördüğünüz yüzlerin hepsi azınlığı temsil ediyor. 

 

Dünyada Bugüne Kadar Kaç Kişi Yaşadı? – Matematiksel

İstatistiklere göre, 28 yaşındaki Han Çinlisi bir erkek şu anda gezegendeki en tipik insan. Ortalamalar bize bunu söylüyor. Bu en tipik insan solak değil, sağ elini kullanıyor. Ayda $1000’dan daha az kazanıyor. Cep telefonu var ama banka hesabı yok. Tümüyle bu özelliklere sahip tam 9 milyon insan yaşıyor. İşte bu gördüğünüz yüz dünyanın en tipik insanı! 

Tüm insanlığın bir nüfus cüzdanı olsaydı üzerine bu resmi koymalıydık. Evet, dünyanın en büyük yaş grubu 28, en büyük etnik grup Çin’deki Han ulusu ve en kalabalık ülke de Çin. En azından 2050’ye kadar öyle. Sonrasında Hindistan olacak.

 

Bence zamanın ne kadar değerli olduğunu hatırlatması açısından bu tür görselleştirmelere arada bir bakmakta fayda var.

Bir de dünya görüşünüzü zenginleştiriyor. Sadece etrafımızda her gün gördüğümüz, karşılaştığımız kişilerden ibaret olmadığımızı anlıyoruz. Çeşit çeşit insan yaşıyor bu gezegende. Eğer bir yaşgünü partisi yapsaydım ve bu partiye tam olarak benimle aynı gün doğmuş kişileri davet etseydim ne olurdu biliyor musunuz? 261.561 kişi gelirdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Sinop’ta ya da Kırşehir’de bundan daha az kişi yaşıyor. Bu arada bu gösterim de çok güzel. En kalabalık kentleri bir bakışta algılayabiliyorsunuz. Düşünsenize bir günde Kars’ta yaşayan insan sayısı kadar kişi dünyaya geliyor.

 

 

Dünyada yaşayan tüm insanları Türkiye’ye davet etseydik, ne kadarlık bir alana ihtiyacımız olurdu?

Bunun için önce statik kalabalık yoğunluğu hesabı yapmamız gerekiyor. 1 metrekareye en fazla kaç kişi sığdırabiliriz? Bunun üst limiti 4.7 kişi olarak hesaplanmış. Hadi biz bunu 4 kabul edelim. Dünya nüfusunu da 8 milyara yuvarlayalım. Toplam 2 milyar metrekarelik bir alana ihtiyacımız olacağı anlamına geliyor. 2000 kilometrekarelik bir yere toplanabiliriz. En kalabalık kentimiz İstanbul’un kapladığı alanı ölçelim. Geniş geniş ölçüm yaptığımızda 4000 kilometrekarelik bir alan olduğunu görüyoruz. Demek ki yalnızca Avrupa yakasına bile tüm dünyayı ayakta sığdırabiliriz.

 

Eğer bir binanın içine yerleştirmek istesek metreküp hesabı yapmamız gerekiyor. 1 metrekareye 4 kişi sığdırmıştık. 2000 metre uzunluğunda 2000 metre genişliğinde bir bina yapsak bir katına 16 milyon insan sığar. Her kat 2 metre yükseklikte olsa toplamda 4 milyar metreküplük 1000 metre yüksekliğinde 500 katlı bu binaya 8 milyar insanı yerleştirebiliriz. Bu binayı kabaca İstanbul’un tarihi yarımadasına sığdırabiliriz. 

 

Ölüler yaşayanlara fark attı - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Peki ya bugüne kadar yaşamış tüm insanlar?

Demografi uzmanları insanlık tarihini 200.000 yıl öncesine kadar götürüyor. Modern homo sapienslerin yeryüzünde dolaştığı bu süre boyunca 109 milyar kişi yaşadı ve öldü. Konuştuğumuz diller, pişirdiğimiz yemekler, keyif aldığımız müzikler, kullandığımız araçlar... Her şeyi onlardan öğrendik. Bugün hayatta olan 8 milyarı da kattığımızda toplam 117 milyar yaşamdan söz ediyoruz.

Gönder
runtobet casino siteleri