Aktif kârlılığın neredeyse sıfırlandığı sigorta sektöründe öz sermayeler eriyor.
Sigorta şirketleri son zamanlarda zorlu süreçten geçiyor.
Ekonomide yaşanan sıkıntılar ve mevzuat düzenlemeleri ile sigorta sektöründe ciddi zararlar yazılmasına sebep oluyor.
Fitch, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin son on yılın en zorlu koşullarında faaliyet gösterdiklerini ve kârları ve sermaye yeterlilik oranlarının 2022-2023'te ağır baskı altında kalmasını beklediğini açıkladı. Fitch, Türkiye'de mayısta yüzde 70'in üzerine çıkmış olan enflasyonun 2022 sonunda yüzde 60, 2023 sonunda ise yüzde 55 seviyesinde olacağını öngördü. Rapora göre enflasyonun yüksek seyrine devam etmesi, tazminat taleplerinin maliyetini artırarak ve bazı iş kollarında rezerv açıklarına yol açarak sigortacılar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olacak.
Fitch'in raporundan önce sektör temsilcileri zaten bu konuyu son zamanlarda hemen her ortamda dile getiriyordu. Haziran ayı başında acenteleriyle gerçekleştirdikleri bir etkinlikte konuşan Sompo Sigorta CEO'su Recai Dalaş, sektörün uzun yıllardır görülmemiş bir negatif tablo içinde olduğunu ifade etti. Dalaş, "37 yıllık sektörel deneyimimde ilk kez bu kadar negatif bir tabloyla karşılaştığımı söylemek zorundayım" dedi.
Ciddi boyutta sermaye artırımı gerekecek
Sompo Sigorta olarak sürdürülebilirlik adına ve bilinçli bir tercihle pazar payında küçülme yoluna gittiklerini söyleyen Dalaş, "Ne kadar doğru bir karar aldığımızı şimdi çok daha net görüyoruz. Bugün pazar payı yüzde 20-25'lerde olan şirketler yakın zamanda ya çok ciddi boyutlarda sermaye artırmak zorunda kalacaklar ya da pazardan çekilecekler. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda pazardaki şirket sayısında çok ciddi bir azalma olacak" değerlendirmesi yaptı.
HASAR YÜKÜ, PRİMİN İKİ KATINA ÇIKTI
2022 yılı başında trafik hasarlarının en önemli hesaplama kalemi olan asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam, AYM kararları ile büyüyen bedeni hasar tazminat yükünü oldukça artırdı, ayrıca maddi hasarlardaki işçilik yükünün de artmasına neden oldu.
Sektör, yatırım enstrümanına ulaşma zorluğu yaşıyor
Fonlar, yani tazminat ödemek üzere elinde tuttuğu emanet parayı ve sermayeyi mevcut yüksek negatif faiz ortamında yasal düzenlemeler içerisinde korumaya ve daha önce hiç görülmemiş bir ortamda eritmemeye çalıştığını dile getiren Yaşar, "Yani sektör diğer birçok sektörden farklı olarak maliyet/tazminat yükü büyürken bunu dengeleyecek bir yatırım enstrümanına ulaşma zorluğu yaşıyor.