Şeker ithalatı yapılmasına rağmen henüz tüketici ucuz şekere ulaşmakta güçlük yaşıyor.
Artan gıda fiyatları, şeker mamullerini etkilemiş fiyatlar hızla artmıştı. Fiyat artışlarının önüne geçmek için ithalat yoluyla fiyatın düşürülmesi politikası kısmen de olsa fiyatın dengeye oturmasını sağladı.
Fiyatı 1250 liraya kadar çıkan bir torba şeker, 1000 liranın altına indi. İthalat hakkı alan imalatçı ihracatçıların maliyeti 700 liraya kadar geriledi. Fakat tüketici halen ucuz şeker bulmakta zorluk yaşıyor.
Kamuya şekeri ucuz fiyattan satılması şartıyla marketlere verdiği şekerin bazı kesimler tarafından kilo bazında stoklanıp, çuvallara konularak yeniden imalatçılara satıldığına dair iddialar bulunuyor. Kapasitesinin üzerinde ithalat yapan imalatçıların da şekerin bir kısmını iç pazara sürdüğü belirtiliyor.
Yıl başında Raf Fiyat Garanti sistemi hayata geçirilmişti.Raf Fiyat Garantili sistemde Türk Şeker zincir marketlere ucuz fiyattan şeker tedarik ediyor. Fakat tüketicilerin bu ucuz şekeri temin etmesi çok kolay olmuyor.
Marketlerde ucuz şeker 15 dakika da tükeniyor. Bu sebeple şeker ihtiyacı olanlar ucuz şeker kalmayınca, mecburen daha pahalı olan şekeri temin etmek zorunda kalıyor.
Şekeri ucuza temin edenler ise topladıkları şekerleri çuvallara doldurarak, 50’şer kg’lık çuvallar halinde torbaladıkları şekeri hammadde olarak kullanan küçük imalatçılara sanayiciye sattığı ifade ediliyor. Bir diğer yandan Nisan ayı öncesi torbası 1250 liraya kadar yükselen şeker fiyatı, imalatçı ihracatçılara ithalat hakkı verilmesiyle birlikte bir nebze de olsa geriledi. Mevcut kur seviyesine göre ithal şekerin torbası 700 liraya mal olurken, Türkşeker de 750 lira civarında sanayiciye satış gerçekleştiriyor. Ancak sanayicilere, kısıtlı miktarda şeker veriliyor.
Ancak bunlardan kapasitesinin üzerinde belge alanlardan bir kısmının da ithal ettikleri şekeri daha uygun fiyatla iç piyasaya sürdüğü belirtiliyor. Kaynaklar, bu gelişmelerin de şekerdeki piyasa fiyatının yükselmesini kısmen önlediğinin altını çiziyor.
Kamunun şeker piyasasına müdahalesinin özel sektör fabrikalarının tavrını çok etkilemediğini ve bunların istedikleri zaman piyasaya ürün verdiğini ifade ederken, 1 aylık vadede yeni sezon mahsulünün piyasa çıkmasıyla birlikte kısmi bir rahatlama daha yaşanabileceği öngörülüyor.
Pancar fiyatının geçmiş yıllara göre daha yüksek açıklanmasının rekolteyi artacağı tahmininde bulunan kaynaklar, bu duruma rağmen şeker fiyatının belirli bir rakamın altına düşmesinin, eski seviyesine gerilemesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
Diğer gündem haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.