Sefalet Endeksi, Halkın Fakirleştiğini Ortaya Koydu!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Sefalet Endeksi, açıklamasının ardından halkın yaşam zorluklarının artışı da netlik kazandı.

Sefalet Endeksi, Halkın Fakirleştiğini Ortaya Koydu!

Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ağustos ayına dair Ekonomik Zorluk Endeksi (EZA) Bülteni’nini yayınladı.

Klasik sefalet endeksi ile Türkiye’ye özel olarak SPM’ nin çalıştığı Genişletilmiş Sefalet Endeksi arasındaki fark, bir dönem daralma yaşasada açılma eğilimine devam ediyor. Aradaki farkın büyümesi, klasik enflasyon ve işsizlik oranının toplamından oluşan sefalet endeksinin gösterdiği negatif etkinin, Genişletilmiş Sefalet Endeksi çerçevesine bakıldığında Türkiye’ye özel şartlar içerisinde daha da zorlaştığı görülüyor.

Klasik sefalet endeksi, TÜFE ile mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının toplamından oluşuyor.

Endeks, enflasyonun ve işsizliğin halkın yaşadığı ekonomik sorunların temel göstergeleri olduğu hipotezi altında, ikisinin toplamından oluşan bir endeksin halkın karşılaştığı ekonomik sorunlarda yükseliş veya azalışın test edilmesinin sağlanmasında kullanılıyor. Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi ise Türkiye’de sadece işsiz değil, istatistik kural gereği işsiz sayılmayan, bir işte çalışmadığı halde çalışma isteği olan, potansiyel işgücünün de kavrandığı bir model geliştirdi.

Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’ nin Genişletilmiş Sefalet Endeksi adıyla uygulamaya başladığı modelde, endeks TÜFE ile işsizlik oranının toplamından değil, TÜFE ile yine TÜİK tarafından oluşturulan “işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” toplamından oluşmakta. Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi endeksi pandeminin etkilerini de görmek amacıyla Ocak 2019 tarihini baz ay seçerek ekstra bir endekse dönüştürdü.

Enflasyon Geniş Sefalet Endeksinin En Büyük Sebeplerinden!

Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan öncülüğünde Araştırmacı Aylin İngenç tarafından hazırlanan ve TÜİK’in üç aylık verilerinden faydalanılarak yapılan çalışma, GSE, Haziran 2022’de Mayıs 2022’ ye göre 6.4 yükselerek 100,4 oldu.

Raporda, “Değer, bir önceki yılın aynı dönemine göre de 4,7 puan daha yüksek. GSE’ deki 6,4 puanlık (%6,8) artışın neredeyse %100’ünün enflasyon artışından kaynaklandığını not etmekte fayda var” değerlendirmesinde bulunuldu.

EZA2 endeksi, bu yıl ilk üç ayda geriledi

Sosyal Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin oluşturduğu tarafından Ekonomik Zorluk Endeksi, üç aylık veriler referans alınarak tekrar analiz edildi.

SPM EZA bültenine göre 2021’in son çeyreğinde en yüksek seviyesine çıkan ekonomik zorluklar, bu yıl ilk çeyrekte düşse de yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Güvencesiz ve kırılgan işlerde çalışanların da dahil edilerek incelendiği EZA2 endeksi ise bu yıl ilk çeyrekte geriledi ve geçtiğimiz yılın aynı döneminin altında gerçekleşti. SPM’ nin açıklamasında; Genişletilmiş Sefalet Endeksi’nin aylık periyotlarla, EZA endekslerinin ise 3 ayda bir duyurusunun yapılacağının devam edeceği belirtildi.

 Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/gundem/ekonomik-zorluk-artis-egiliminde-haberi-666526
Gönder
runtobet casino siteleri