Sanayiye yönelik önce doğalgaz, ardındansa elektrik kesintisi kararlarının şirketlerin üretim ve ihracat planlamalarını etkilemesi beklenmekte.
Türkiye'de sanayi, başta doğalgaz, sonrasında da elektrik kesintileri sebebiyle üretim ve ihracat planlamaları konusunda endişeli.
İran gazında gerçekleşen kesintinin sonrasında BOTAŞ'ın santral ve sanayiye yönelik gaz kesintisinden sonra Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) de sanayiciye elektrik kısıtlaması uygulayabileceğini duyurmuştu.
Bahsi geçen uygulamanın 1. adımı sanayi bölgelerinin tek tek TEİAŞ tarafından aranması ile atıldı.
Sanayiciye yazılı bir belge yollanmaz iken, 72 saatlik kesintiye uymayacaklar için “cezai müeyyidesi olacak” ifadeleri yer aldı.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, İran'dan Türkiye'ye gelen doğal gazın 10 gün süre ile kesintiye uğraması ile başlayan elektrik kesintilerinin sanayi üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Kütükcü, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) gerçekleşen elektrik kesintileri ile ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.
Üretimin ve ihracatın artış ivmesi yakalamış olduğu bir dönemin içerisindeyken OSB'lerde yaşanan elektrik kesintilerinin sanayicileri zorlayacağını vurgulayan Kütükcü, OSBÜK olarak konu ile yakından ilgilendiklerini, Türkiye'den bazı yetkililerin İran'a giderek sorunu çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını aktardı.
Kütükcü, İran'dan Türkiye'ye gelmekte olan doğal gazın 10 gün süre ile kesintiye uğraması ile başlayan elektrik kesintilerinin sanayi üretimini olumsuz etkilediğinin altını çizdi ve ardından şunları kaydetti:
"İran doğal gazının ülkemize arzında yaşanan kesintiyle birlikte önce sanayicilerimize, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından doğalgaz kullanımı ile ilgili kapasitelerini yüzde 60 ile sınırlandırmaları yönünde bir karar geldi. OSB'ler olarak bu süreci yönetmeye çalışırken, hemen ardından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) OSB'lerimize ortalama üç günü bulan elektrik kesintileri yapılacağını bildirdi. OSB'lerimiz şu anda bu süreci yönetmek, sanayicilerimizin üretim kayıplarını minimumda tutmak için olağanüstü gayret gösteriyor. Ancak buna rağmen şunu biliyoruz ki, üretimin ve ihracatın ivmelendiği bir dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak. Temennimiz, hasar büyümeden, üretimin daha fazla kesintiye uğramadan bu problemin çözülmesi yönünde."
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, doğal gaz ve elektrik üzerinden yapılacak kesintilerin süt ve et tedarik zincirinde aksamalara neden olacağını vurgulayarak sektörün enerji kesintisinden muaf tutulmasını talep etti.
Coşkun, yapmış olduğu yazılı açıklamada, mevsim koşulları sonucu oluşan talep artışı ile arzda yaşanan sıkıntılar sebebiyle doğal gaz ve elektrik üzerinde yapılacak kesintilerin sektöre yansımalarını değerlendirdi.
Üyelerinin işletmelerine gelmekte olan ham maddelerin (çiğ süt ve etin) hızlıca işlenmediği vakitte bozulma riski bulunduğunu hatırlatan Coşkun, "Özellikle çiğ süt çabuk bozulabilen bir ham madde olması sebebi ile 24 saatten fazla depolanamamaktadır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirketlerin çiğ sütü mamule çevirmek için kesintisiz çalışması gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.
Coşkun, kısıtlamanın, süt ve et tedarik zincirinde aksamalara neden olacağını belirterek üretimin devamlılığı ve ham maddenin sürekliliği nedeniyle, süt ve et sektörlerinin enerji kısıntısından muaf tutulmasını talep etti.