Sahra hastanesi, hastalara daha donanımlı bir hastaneye sevkinden önce yerinde müdahale edebilmek için kurulan gördükleri geçici askerî hastane veya mobil sağlık birimidir.
Sahra hastanesi terimi ilk önce askeri tıpta kullanılmış, fakat daha sonra felaket ve diğer ciddi durumlar için de kullanılmaya başlanmıştır.
Sahra Hastanesi Hangi Durumlarda ve Nasıl Kurulur?
Bir sahra hastanesi, özellikle doğal afetler yaşandıktan sonra olaylara yerinde müdahale edebilmek maksadıyla, genel olarak taşınabilir ekipmana sahip ve çadır benzeri binalardan oluşmaktadır. Şehirlerde kurulan sahra hastanelerin kolay erişilebilir ve görünür olması çok önemlidir. Havadan indirilen sahra hastanelerinde tıp ekipmanı sığınak amaçlı kullanılan bir konteynerin içerisine yerleştirilir. Askeri anlamda ise sahra hastanesi, geçici bir yardım istasyonundan büyük, bir askeri hastaneden ise çok daha küçüktür.
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı); Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet sırasında müdahale ve afet sonrası çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu yapan kurumdur.