1896 senesinde Zanzibar ve İngiltere arasında çıkan savaş 38 dakika sürdü.Gelin bu savaşa yakından bakalım.
Devletlerin, aralarındaki ekonomik ve siyasal anlaşmazlıklar vb. nedenlerle, siyasal ilişkilerini keserek, birbirlerine karşı ordularıyla giriştikleri silahlı eylemler yani savaşların kazananı yoktu.
Her ne kadar bir taraf kazanmış olsa kayıp eden halklar olmuştur.Savaşlar sosyo kültürel ekonomik sonuçları da beraberinde getirir. Savaşlar yıllar sürebileceği gibi dakikalar da sürebilir.Tıpkı Tanzanya'ya bağlı Zanzibar Adası'nda yaşanan 38 dakika süre savaş gibi. 1896 senesinde Zanzibar ve İngiltere arasında çıkan savaş 38 dakika sürdü. Gelin bu savaşa yakından bakalım.
Stratejik açıdan önemli bir yeri olan Doğu Afrika adası Zanzibar 890 yılında İngiltere ve Almanya arasında imzalanan antlaşmaya göre, İngiliz İmparatorluğu’nun egemenliği altına geçti. Zanzibar Sultanı Seyyid Ali ibn Said, 1893 yılında ölene kadar bu durumun hep karşısında oldu. O öldükten sonra yerine Hamad bin Thuwaini geçti.Kendisi tam bir İngiliz hayranıydı.
25 Ağustos 1896 tarihinde Hamad, kuzeni tarafından zehirlenerek sarayında öldü. Yerine kuzen Prens. Halid, bölgedeki sömürgeliğe karşı direniş için simgeydi.
Halk Halid bin Bargaş’a destek verdi ve yaklaşık 3.000 kişilik bir ordu oluşturdular. İngilizler tahtı kuzeni devretmesini istediler. Hamoud bin Muhammed kabul etmeyince İngilizler 900 kişiden oluşan birlik topladılar ve Kraliyet Donanması’nın beş gemisini saraya yakın limana koydular.
Tuğamiral Harry Rawson, kendisinin ve askerlerin sarayı terk etmelerini ve silahlarını teslim etmeleri konusunda ültimatom verdi.
Ancak Sultan Halid bu ültimatomu reddetti. Bunun neticesinde 27 Ağustos 1896 tarihinde saat 9’da İngiliz gemileri saraya ateş açtılar.
Savaş sadece 38 dakika sürdü ve sona erdi. Aynı gün içersinde öğleden sonra İngilizler, seçtikleri hükümdar Hamoud bin Muhammed’i tahta geçirdiler. Halid bin Barghash ise saraydan kaçtı ve Alman konsolosluğuna sığındı. Almanlar da onun ülkesini terk etmesine yardım etti. Zanzibar’da İngiliz sömürgeciliği 1963 yılına kadar devam etti.