Rusya'ya bu yıl uygulanmaya başlanan yaptırımların akabinde patlak veren enerji krizinde farklı bir boyuta mı geçiliyor, kriz fırsata çevrilebilir mi?
Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla globalde yayılan enerji tedarik sorununda farklı bir boyuta mı geçiliyor? Uluslararası Enerji Başkanı Fatih Birol gündemde tazeliğini koruyan enerji krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Birol, enerjide dışa bağımlı olan çoğu ülkenin dış borçlanma batağına düşmek üzere olduğunu anımsatarak bu konu globalde ekonomiler için yüksek risk barındıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor ifadelerini kullandı.
Rusya'nın doğal gaz ve petrol üretim faaliyetleri alınan bilgiler doğrultusunda 2022'yi düşüşle kapatacağı öngörüldü. Rusya 2023'te petrol üretimini azaltacak.
Rusya’nın Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlara enerjiyi kullanarak misilleme yapıyor olması konusu hakkında konuşan Birol, “Neden yıllarca enerji tedariğinde tek bir isme bağımlı olduğunu Avrupa sorgulamalı derken beklenmedik bir durum oluşmazsa Avrupa bağımlılığının cezasını çok büyük yara almadan atlatmayı başarabilir.” dedi.
Bu yılın Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji piyasalarında dengeler keskin şekilde bozuldu.
Birol, “Savaştan önce dünyada ihracat lideri olan Rusya için Avrupa ne kadar önemliyse Avrupa içinde Rusya’nın yeri başkaydı.”ifadelerini kullandı.
Ayrıca Rusya’nın en büyük alıcısı ile arasının açılması konusuna değinen Birol, “Uluslararası petrol kuruluşlarının Rusya pazarından geri çekilmesi Rusya’ya da bir darbe oluşturabileceği gibi petrol üretimi adına globalde bir kriz yaşanmasına neden olabilir.”dedi.
Gelecek 5 yıl içerisinde yenilenebilir temiz enerji kapasitesinde artış olacağına dair öngörüde bulunan Birol, “Güneş, kara ve deniz rüzgarında olmak üzere 2400 gigabayt artış mümkün görünüyor” ifadelerine yer verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki boru hattından Rus amonyak sevkiyatına dair açıklamalarda bulunarak Kiev’in engellediğini belirtti.