Dünyanın en büyük gübre firmaları: Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarında ve tedarikte şok dalgaları yaratabileceğini söyledi.
Dünyanın en büyük gübre firmaları: Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarında ve tedarikte şok dalgaları yaratabileceğini söyledi.
Yara International adlı şirket 60 ülkede operasyonlarını devam ettiriyor ve hammadde ihtiyacının çoğunu Rusya'dan sağlıyor.
Artan gaz fiyatları ile maliyetlerin çok daha fazla yükselebileceğini belirten şirketin sahibi Svein Holsether, savaşla oluşan durumu, "felaket üstüne felaket" olarak nitelendirdi.
Holsether, "Her şey saat başı değişiyor" diyerek durumu açıklamaya çalıştı.
Rusya ve Ukrayna, tarım ve gıdada en büyük üreticiler arasında yer alıyor.
Bunun yanında Rusya, ekinlerin yetiştirilmesinde kullanılan fosfat ve potas gibi besleyicilerin de en büyük üreticilerinden bir tanesi.
Svein Holsether, dünya nüfusunun yarısına bu gübreler sayesinde gıda ulaşımının sağlandığını söylüyor ve ekliyor;
"Benim için konu, bir küresel besin krizi olup olmayacağına ilişkin değil. Benim için konu, krizin ne denli yıkıcı olacağı ile ilgili"
Rusya'ya olan bağlılık azaltılmalı
Uzmanlar, mevcut durumda çiftçiler için maliyetlerin artış göstereceğini ve bunun da gıda fiyatlarına yansıyacağını tahmin ediyor.
Göz önüne alınması gereken tek faktör de besleyiciler değil.
Anahtar önemdeki azot gübresi üretiminde kullanılan amonyak yapımında büyük miktarlarda doğal gaz kullanılıyor.
Geçen yıl yaptırımlar, tedarik zincirindeki artan fiyatlar ve hava olayları nedeniyle gübre fiyatları yukarı yönlü zıplamış bu da gıda fiyatlarında kendisini göstermişti.