Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa'yı Nasıl Etkiledi?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

İkinci Dünya Savaşı’ndan beridir tüm dünyayı etkileyen olay; Rusya’nın son altı ay boyunca Ukrayna’yı işgali oldu. Bundan ülkeler nasıl etkilendi?

Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa'yı Nasıl Etkiledi?

Avusturya: Tarafsız Olan İnanç Sarsıldı

1955 ten bu yana tarafsızlık politikasını devam ettiren Avusturya izlediği politika sebebiyle NATO üyesi bile değildi. Ancak bu olayda tarafsızlığı sorgulandı.

Avusturya halkının bir kısmı tarafsızlık konusunda destekçi olsa da bir komşu bunu sorguladı. Bu tartışmaların artması sebebiyle Şansölye Karl, Vladimir Putin ile yüz yüze görüşen ilk Avrupa lideri oldu.


Belçika: Nükleer Enerjiden Çıkışını Gittikçe Geciktiriyor

Ukrayna Savaşı’nın bir enerji problemine yol açabileceğini düşünen Belçika nükleer santrallerinin kapatılmasını 2035 yılına kadar erteledi.

 

Bulgaristan: Savaş, Rusya ile Olan İlişkileri Zedeledi

Komünist dönemde Sovyet müttefikleri olan Sofya ve Moskova ilişkileri hızlı bir şekilde kötüleşti.

Bu durum neredeyse tamamen ithal Rus enerjisine bağlı ülkede gazın kesilmesine sebep oldu. Bu sebeple Azerbaycan’dan gelen gazı iletmek için yeni bir botu hattı açıldı.


Çekya: Ukraynalı Mültecileri Ağırlayan Kiev Müttefiki

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yaptığı açıklamalara göre; Çekya Cumhuriyeti savaş süresince 413 binden fazla mülteciyi ülkesine kabul etti.

Mart ayında yapılan ankete göre de Çekya halkı Ukraynalı mültecilerin ülkelerine girmelerine destek verdi.

 

Danimarka: Savaş Tarihi Değişimini Etkiliyor

İsveç ve Finlandiya savaşın ortaya çıkmasıyla NATO’ ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Danimarka da tarihi bir karar aldı.

NATO’nun kurucu üyelerinden olan Kopenhag, uzun yollardır AB’nin savunma politikalarına karışmıyordu. Ancak, savaş esnasında yapılan bir referandumla Danimarka’nın politikaları Belçika ile aynı çizgiye gelmesi desteklendi.


Estonya: Ukrayna’ya Yardım Desteklerini Hiç Esirgemedi

Ukrayna’ya destek veren ülkeler arasında il sıralarda yer alan Estonya, %23,2 ilk bir oranla enflasyonun en çok arttığı ülke oldu. Bunun yanında ülkede eski Sovyet’ten kalan ne varsa kaldırılmaya başlandı. Hem maddi hem manevi destek Estonya’dan geldi.


Fransa: Enerji Bağımsızlığını Geliştirmek İçin Uğraş Gösteriyor

Rusya’ya gaz konusunda diğer ülkelere göre daha az bağımlı olan Fransa bile bu olayın sıkıntısını çekiyor. Fransa halkına destek olabilmek için aralık ayına kadar sürecek olan yakıtta indirim kampanyası başladı.

Daha önceden enerji ihracatçısı olan Fransa, nükleer santralleriyle ilgili sorunlar sebebiyle ihracatı zayıflamıştı. Fransa ise savaşın sonuçlarını göz önünde bulundurarak bu santralleri yenilemeyi planlıyor.


Finlandiya ve İsveç: Ukrayna’daki Tarafsızlığın Bir Kenara Atılabildiğini Gördü

Güçlü bir tarafsızlık politikası izleyen bu ülkelerin savaşın başlamasıyla NATO’ya üye olmak istedikleri açıklandı.


Almanya: Yüselen Enerji Maliyetleri Ukrayna ile Arasındaki Dayanışmayı Tehlikeye Sokacak Mı?

AB üyelerinden başka hiçbir ülke Almanya kadar Rus enerjisine bağlı değil.

Gazprom’ un önümüzdeki aylarda gaz arzını sınırlandırma düşüncesi Almanya’yı da endişelendiriyor. Bu sebeple daha şimdiden elektrikli ısıtıcılar hızlı bir şekilde satılmaya başlandı.

Enerji tasarrufunu ön gören hükümete halkı da destek veriyor. Enerji konusu dışındaki başka bir konuda Almanya’nın Ukrayna’ya sunduğu silah tedariği.

Savaş, Almanya’ya ordunun modernize edilmesi fikrini de verdi. Bu sebeple orduya 100 Euro harcandı bu, tarihte görülmüş bir harcama değildi.

 

Macaristan: Savaş, Orban’ın Dördüncü Dönemi de Kazanmasına Katkı Sağladı Mı?

Rusya’nın işgali başlatmasından kısa bir süre sonra, Fidesz Partisi dört kez ard arda iktidarı kazanmış oldu.

Orban’ın seçim öncesi verdiği sözler; Eusya’ya karşı yer alınacağı ama Macaristan’ın da savaştan uzak kalacağı yönündeydi. Bu sözlerden dolayı Orban’ın seçimi kazanmış olabileceği yönünde fikirler de ortaya çıktı.


İtalya: Yapılan Seçimler Ülkenin Ukrayna’ya Vereceği Desteği Etkileyecek Mi?

Savaş başlangıcından itibaren İtalya da Avrupa çizgisinde yer aldı ve Ukraynalılara evlerini açtılar. Artan enflasyonlar İtalya halkının bir kısmını etkilemeye başladı ve verdikleri desteklerden şüphe eder hale geldiler.

Önde gelen İtalya partileri Rus işgalini kumarken sağ yanlısı partiler Rus yanlısı olduklarını açıkladı. Partiler arasındaki bu fark seçimlerde etkili olacak mı bilinmiyor.


Litvanya: Ülkenin Her Yerinde Ukrayna Bayrakları Dalgalanıyor

Litvanya, Rus işgalini büyük ölçüde konmayan devletler arasına girdi. Manevi desteklerinin yanında maddi destek de veren Litvanya, Ukrayna’ya gönderilmesi için Bayraktar İnsansız Hava Aracı satın almak için servetler döktü.


Moldova: Avurupa Birliği Üyeliği İçin Bastırıyor

Savaşın başlamasıyla Batı yanlısı olan Moldova bunu resmiyete döktü ve AB başvurusunu hızlandırdı.

Ülkenin değişen tek yönü siyasal politikası olmadı. 70 milyondan fazla mülteciye yer açan Moldova, enerji bakımından Rusya’ya yüzde yüz bağlı bir ülke. Tüm bu sebepler ülke lideri Dodon’un erken seçimi çağrısı yapmasına yol açtı.


Polonya: Mülteci Kabulünde İlk Sırada Yer Alıyor

Ukrayna ile komşu olan Polonya, mülteci kabulü konusunda ilk şurada yer aldı.

Mültecileri kabul etmek durumunda kalan Polonya’da halk Ukraynalılar’ın daha üstün tutulmasından dolayı şikayetçi oldular. Savaş, Polonya’nın jeopolitik önemini yükseltti.


Romanya: Ukraynalı Mültecilere Yardım İçin Kuyruğa Girdiler

Romanya, Ukrayna’nın kuzeybatı komşusu olmasıyla aynı Polonya gibi yardım elini uzatan ilk ülkelerden oldu.

Binlerce Rumen Ukraynalı mültecilere karşı yardım etmek için yarışa girdiler. Barınma, yemek ve ulaşım desteği sağlamaya çalıştılar.

 

Sırbistan: Kaya ile Sert Bir Yer Arasında Mısınız?

Savaş işgali ile Belgrad zor durumda kaldı. Avrupa Birliği’ni kaybetmek istemeyen ülke, Moskova ve Pekin ile iyi ilişkilerin önemine de inanıyor.

Sırplar savaşa karşı duran ülkeler arasında yer alsa da bir özellikle diğer ülkelerden ayrılıyor; işgal sebebiyle Rusya’ya yaptırım uygulanmasına karşı.


Slovakya: Savaş, Dezenformasyona Dair Bakıları Alevlendirdi

Ukrayna ile alınır komşusu olan Slovakya önemli bir şekilde Kiev destekçisi. Savaşın başlangıcında iktidarı elinde tutan koalisyon hükümeti, yetkililerin dezenformasyon web sitelerini bir süreliğine kısıtladı.


Slovenya: Ukrayna Desteğini İlk Gösteren Ülkelerden Biri

O dönemde Slovenya’nın lideri olan Janez Jansa, Ukrayna yardımına koşan ilk liderlerden oldu. Ayrıca Zelenskyy ile yüz yüze görüşecek cesarette olması da övgü aldı.


İspanya: Savaş Koalisyon Hükümetinde Ayrılmalara Sebep Oluyor

Savaş sonucunda beklenmedik harcamaların oluşması sebebiyle hükümet, 1 milyar Euro’luk tek seferlik bir harcamayı kabul etmek zorunda kaldı.

Etiketler
Gönder
runtobet casino siteleri