Rusya-Ukrayna gerginliğinin ardından Swift'ten çıkartılmıştı. Daha sonra enerji satışında artık dolar kullanmayacağını dile getirmişti. Rusya bu doğrultuda ticarette artık bu para birimini kullanıyor.
Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler, Rusya'nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması ile birlikte kopma noktasına geldi. Rusya, Ukrayna konusunda tutumunu değiştirmezken ABD buna, ülkeyi Swift sisteminden çıkarma, varlıklarına el koyma gibi birçok yaptırımla karşılık verdi. Rusya'nın ise bu konuda dik duruşu ve tüm dünyaya meydan okuması devam etti. Bunun ardına müttefik Çin, Rusya'nın istediği stilde ticareti kabul ederek enerji krizinin kazananı oldu.
Konuyla ilgili olarak Rusya ve Çin arasında yaşanan enerji ticaretine ilişkin konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rusya devlet kanalı Rossiya-24'e çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Rusya'nın Çin ile enerji sevkiyatı ticaretinin 2022 yılında hayli artış gösterdiğini dile getirdi.
Enerji ürünleri arasında yer alan Petrol, gaz, kömür ve elektrik sanayisini doğrudan ilgilendiren ticaret hacimlerinde parasal olarak %64 fiziksel açıdan ise %10 artış yaşandığını dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Novak, iki ülke arasında yapılan ticarete ulusal para birimine geçişin 2022 yılında başladığı ve enerji sevkiyatında bu sistemin kullanılmaya devam edileceğini belirtti. Karşılıklı ödemelerde artık sadece Ruble ve Yuan kullanımının iki ülke arasındaki ticareti artıracağı belirtildi.
Novak, Gazporm ve Çin arasındaki doğal gaz sevkiyatının ulusal para birimleri ile yapılacağını dile getirdi...
Reuters’ın alınan bilgiler ışığında 10 iş ve finans yatırımcısı ile yaptığı röportajlara göre Çin yuanı, yıllardır Rusya’da kademeli olarak artış yaşıyor. Global krizin ardından kademeli olarak artış gösteren Yuan baskısı son dokuz ayda hızla artış gösterdi. Söz konusu döviz verileri, Rusya borsalarında yuan-ruble işlem çeşidinde geçen ay yaklaşık 9 milyar yuana (1,25 milyar dolar) ulaştığı iddia edildi.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Rusya'ya yapılan yaptırımlar ile Swift sisteminden çıkarılan ülkede tüm döviz cinsi paralarda kısıtlamalar getirilmişti. Rusya Merkez Bankası savaşın başlamasından yaklaşık üç ay sonra 19 Mayıs 2022 tarihinda dolar ve euro hariç tüm nakit döviz satışlarını serbest bıraktı. Dolar ve euro satışlarında kısıtlama kaldırılmadı.
Rusya tarafından ticarette kendi para birimi üzerinden ihracat ve ithalat yapmaya başlamasıyla dolar ve euro dönemi ülkede son buldu.
Konuyla ilgili 27 Ağustos 2022 tarihinde açıklama yapan Rusya Devlet Bankası Başkanı Igor Schuwalow, Putin ile yapmış olduğu görüşmede euro ve dolarla işlem yapılmadığını tekrarladı. Ancak dolar ve euro dışında para birimleriyle işlem yapıldığını bunların da dost ülkeler sınıfında olan ülkeler olduğu dile getirildi.