Rusya'nın Avrupa'ya giden ana gaz boru hattının Cumartesi günü planlandığı gibi yeniden açılmaması, bu kış enerji arzıyla ilgili endişeleri artırıyor.
Devlet enerji şirketi Gazprom, Nord Stream 1'de bir sızıntı bulduğunu ve bunun süresiz olarak kapatılabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Almanya'ya uzanan boru hattı, Gazprom'un bakım çalışması olarak nitelendirdiği çalışmalar nedeniyle üç gün süreyle kapatıldı.
Avrupa, Rusya'yı, Moskova'nın reddettiği Ukrayna ihtilafının ortasında Avrupa'ya şantaj yapmak için gaz kaynaklarını kullanmakla suçladı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana enerji fiyatları yükseldi ve kıt kaynaklar maliyetleri daha da yukarı çekebilir.
AB'deki ailelerin bu kış ısınma masraflarını karşılayamayacaklarına dair artan korkular var.
İngiltere de etkilenebilir. Gazı için Nord Stream 1'e bağımlı olmamasına rağmen, boru hattının askıya alınması, enerji fiyat sınırındaki spiral artışın arkasında yatan toptan gazın maliyetini daha da artırabilir.
BBC'nin ekonomi editörü Faysal Islam, Kuzey Akım 1'in süresiz olarak kapatılmasını çok ciddi bir gelişme olarak nitelendirdi ve Rusya'nın Soğuk Savaş'ın zirvesinde bile Avrupa'ya arz akışını sürdürdüğünü kaydetti.
Almanya'nın Haziran'daki yarısından daha az olan mağazalarının bugün %84'e yükselmesiyle, Rusya ile yaşanan anlaşmazlık ülkeleri kendi gaz kaynaklarını doldurmaya zorladı.
Sonuç olarak, uluslararası gaz fiyatları geçen hafta düştü, ancak normal standartlara göre yüksek kalmaya devam ediyor.
Avrupa, Moskova'nın savaşı finanse etme kabiliyetini azaltmak için Rus enerjisinden kurtulmaya çalışıyor, ancak geçiş yeterince hızlı gelmeyebilir.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'nın hamlesinin "ne yazık ki sürpriz olmadığını" söyledi.
"Gazın silah olarak kullanılması AB'nin kararlılığını değiştirmeyecek. Enerji bağımsızlığına giden yolu hızlandıracağız. Görevimiz vatandaşlarımızı korumak ve Ukrayna'nın özgürlüğünü desteklemektir."
Moskova, Ukrayna'yı destekleyen Batılı ülkelere karşı enerji kaynaklarını ekonomik bir silah olarak kullanmayı reddediyor.
Kuzey Akım 1'in rutin bakımını geciktirmek için yaptırımları suçladı, ancak AB bunun bir bahane olduğunu söylüyor.
Almanya'nın şebeke düzenleyicisi Bundesnetzagentur, ülkenin Rus gaz arzının durmasına artık daha hazır olduğunu söyledi, ancak vatandaşları ve şirketleri tüketimi kısmaya çağırdı.
Gazprom'un açıklaması, G7 ülkelerinin Ukrayna'yı desteklemek için Rus petrolünün fiyatını sınırlandırmayı kabul etmesinden kısa bir süre sonra geldi .
G7 (Grup Yedili) İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşmaktadır.
Bir fiyat tavanı getirmeleri, politikaya kaydolan ülkelerin yalnızca, fiyat sınırında veya altında satılan deniz yoluyla taşınan Rus petrol ve petrol ürünlerini satın almalarına izin verileceği anlamına geliyor.
Ancak Rusya, üst sınıra katılan ülkelere ihracat yapmayacağını söylüyor.
Gaz boru hattı, St Petersburg yakınlarındaki Rusya kıyılarından kuzeydoğu Almanya'ya kadar uzanıyor ve günde 170 milyon metreküpe kadar gaz taşıyabiliyor.
Çoğunluk hissedarı Gazprom olan Nord Stream AG'nin sahibi ve işletmecisidir.
Almanya daha önce paralel bir boru hattının - Nord Stream 2 - inşasını da desteklemişti, ancak Rusya Ukrayna'yı işgal ettikten sonra proje durduruldu.
Gazprom, arızanın Portovaya kompresör istasyonunda türbinin bakımını yapan Alman firması Siemens'in çalışanları ile birlikte gerçekleştirilen incelemede tespit edildiğini söyledi.
Anahtar motorlardaki yağ sızıntılarının düzeltilmesinin yalnızca Batı yaptırımları tarafından engellenen özel atölyelerde mümkün olduğunu söyledi.
Ancak Siemens'in kendisi, "Bu tür sızıntılar normalde türbinin çalışmasını etkilemez ve yerinde kapatılabilir. Bakım çalışmaları kapsamında rutin bir prosedürdür." dedi.
Bu, Kuzey Akım 1 boru hattının işgalden bu yana ilk kez kapatılışı değil.
Temmuz ayında Gazprom, "bakım molası" gerekçesiyle 10 gün boyunca arzı tamamen kesti. 10 gün sonra yeniden başladı ama çok daha düşük bir seviyede.
İsviçre'nin başkenti Bern'den BBC'ye konuşan ekonomist ve enerji analisti Cornelia Meyer, gaz kesintisinin istihdam ve fiyatlar üzerinde büyük bir etkisi olacağını söyledi.
"Bunun Avrupa'da bir yıl öncesine göre yaklaşık dört kat daha pahalı olan gaz için gerçekten çok büyük sonuçları var ve bu yaşam maliyeti krizi gerçekten artacak çünkü sadece gaz değil" dedi. "Gaz gübre haline geliyor ve birçok endüstriyel süreçte kullanılıyor, bu da işleri etkileyecek ve maliyetleri etkileyecek."
Bu tesadüf değil. Rusya'nın devlet kontrolündeki gaz devi, önde gelen batılı maliye bakanlarının Rus petrolüne yönelik yaptırımları artırma sözü vermesinden saatler sonra, kıtanın ana enerji arteri üzerinden gaz akışının üç günlük bakım kesintisini süresiz olarak uzattığını duyurdu.
Gazprom'un resmi gerekçesi, bir petrol sızıntısının bulunması ve boru hattının şu anda yaptırımlara tabi olan Alman teknoloji ithalatı olmadan çalışamamasıdır.
Ancak çok az gözlemci bunun Avrupa'ya malzeme konusunda şantaj yapma girişiminden başka bir şey olduğuna inanıyor.
Bu çok ciddi bir gelişme. Soğuk Savaş'ın zirvesinde bile, Rusya gazını Avrupa'ya akıttı.
Yine de bu kesinti - ve Gazprom'un arıza için Alman enerji devi Siemens'i suçlamaya yönelik sivri girişimi - Rusya ile Almanya arasındaki enerji ilişkisinde on yıllardır süren işlevsizliğin doruk noktasıdır.
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.