Rus petrolüne hafta başında uygulanmaya başlanacak yeni yaptırımlar, piyasalarda ne gibi etkiler oluşturulacak merak edilirken söz konusu yaptırımların uygulanabilirliği tartışma konusu oluyor.
Mevcut durumda yaşadığı enerji krizinin daha hissedilebilir olabileceği konuları değerlendirilirken Macaristan, Slovakya ve Çekya gibi deniz ulaşımı olmayan ve bor hatları yardımı ile ürün tedarik eden ülkeler için tarihlerde istisnalar uygulanacak.
Bulgaristan ham petrol tedariki için tüm rafineri sistemini Rusya’dan ürün ithal edecek şekilde tasarladığı için 2024 yılı sonuna kadar deniz yoluyla petrol ve ürünlerini ithal edebilecek.
Hırvatistan, rafinerilerinin yakıt üretim sürecinde kullanılan bir yakıt türü olan vakum gazı ithalatının 2023 yılı sonuna kadar devam edebilecek.
Alman ile Polonya’nın muafiyete rağmen Druzhba petrol boru hattı üzerinden yapılacak olan ithalatı gönüllü olarak durdurdu. Yaptırımların Rusya’yı zorlayacağı iddia ediliyor.
Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasının aynı gün devreye alınacağı öngörülüyor.
Birlikteki ülkelerin tavan fiyat uygulaması varil başına 60 dolar olarak belirlenirken, 2 ayda bir tavan fiyata ek fiyat sınırlama mekanizması oluşturulacak. Oluşturulan mekanizma sonucu Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat globalde fiyatların yüzde 5 altında kalmasına neden olacak.
Petrol ve Petrol ürünlerine yönelik uygulanmaya başlanacak ithalat yasağı yanı sıra, Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması da gündemde sıcaklığını koruyor. Ayrıca Avrupa Birliği yaptırımları kapsamında Rus petrolü taşımacılığını yapan gemilere nakliye, sigorta, reasürans ve aracılık hizmeti de verilmeyecek.
Tavan fiyatın üzerinde taşınan Rus petrolüne G7 ve Avrupa Birliği üye ülkelerindeki sigorta şirketlerinin hizmet vermesinin önüne geçilecek.
Norveç’li Rystad Energy'ye göre, Rus petrolüne uygulanacak yeni yaptırım eğer planlandığı şekilde uygulanırsa Ocak 2023 tarihi itibariyle sadece gün 600.000 varillik Rus petrolünün Avrupa Birliği’ne ulaşması öngörülüyor.
Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere’nin değerlendirmesinde Rusya’ya uygulanan yaptırımlar “Rus petrol sektörü ve ekonomisine zarar verir mi? Bilinmez…” şeklinde oldu.
Konuşmasının devamında Mathonniere, “Birliğin uyguladığı yaptırımlar Rusya’dan çok Avrupa Birliği’ne zarar verebilir. Ayrıca orta distilat bakımından oldukça zengin Ural kaynaklı Rus ham petrolü, dizel üretimi için ideal ve muadili yok”dedi.
Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlar hakkında Mathonniere, “ Caydırıcı değil, Rusya’nın gelirini sekteye uğratacak net hamleler yapılmıyor! Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması gerçekçi değil bu uygulama sonunda Rusya sadece ham petrol satmayı reddedebilir.” değerlendirmesini yaptı.