Ruble işgal öncesi seviyesine yaklaştı, güçlü kalmaya devam edebilecek mi?
Rusya'nın işgaliyle birlikte uygulanan yaptırımlar sonrasında değer kaybına uğrayan ruble şimdi savaş öncesi seviyesine göre dolara karşı sadece yüzde 4 aşağıda yer alıyor.
Yaklaşık yüzde 40 değer kaybını gören rublenin bu kadar dirençli çıkmasında Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 28 Şubat'ta yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkarmasının etkisi görüldü.
Bunun yanında şu an yüzde 12'ye düşmüş olan dolar alımına yüzde 30 bedel getirilmişti. Bir başka önlem de petrol ve gaz gibi ihracatçı şirketlerin döviz gelirinin yüzde 80'ini rubleye çevirmeleri zorunluluğu oldu.
Ruble güçlü kalmaya devam eder mi?
Birçok uzmana göre bu durum geçici.
Konuyla ilgili Reuters haber ajansına konuşan Alfa Bank Şef Ekonomisti Natalia Orlova, rublede güçlenmenin kaynağını ihracatçı şirketlerin aylık ve çeyreklik olarak dövizlerini satmalarından ötürü olduğunu söylüyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ekonomistleri Elina Ribakova ve Robin Brooks'a göre Batı'nın yaptırımları dolayısıyla daha az petrol satılsa da petrol fiyatlarındaki artış hala ciddi bir kazancı sağlıyor. Ribakova'ya göre Rus ekonomisi bu yıl yüzde 15 daralacak.