Resesyon ve enerji krizi ile birlikte dolar, dolaylı yollardan da olsa güçlenmeye devam ediyor.
Avrupa’da enerji sıkıntılarının artması ve ECB'nin resesyon endişeleri ile Fed'e kıyasla daha yavaş hareket edeceği beklentisi, euro/dolar paritesini 20 yılın en düşük seviyesine getirmeye yetti. Öyle ki uzmanlara göre euro ve dolar, giderek büyüyen resesyon endişesiyle eşitlik düzeyine gelebilir.
Ayrıca bugün, Avrupa Komisyonu yeni ekonomik tahminlerini duyuracak ve bununla birlikte (olumsuz yönde bir revizyon gelmesi halinde) paritedeki düşüş daha da hızlanabilir.
Nomura International G10 Foreks Stratejisti Jordan Rochester'ın Bloomberg TV’ye konu üzerine yapmış olduğu açıklamada “Putin, Euro’yu daha da düşürebilir. Şu anda Euro alınacak zaman değil” ifadesi yer aldı.
Mizuho’nun önemli isimlerinden olan Neil Jones ise konu üzerine “Paritenin 1 düzeyine gerilemesi an meselesi” ifadesini kullandı.
HSBC Avrupa Foreks Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning de yukarıdaki isimlerden farklı düşünmüyor. Bunning, konu üzerine ise şunları söyledi:
''Şu anda Euro için söylenecek pozitif çok bir şey yok.”
Bu düşüşler ile birlikte dolar, euro karşısında oldukça güçlenmeye başladı. Euro'da yaşanan düşüş, her ne kadar tüm dünya resesyon ihtimalinden etkilense de, doların işine gelmekte.
BoE, geçtiğimiz gün yayımlamış olduğu bir raporunda, küresel ekonomik görünümün karamsarlaştığını belirtti. Bu durum bizlere BoE'nin resesyon konusunda oldukça karamsarlaştığını gösteriyor. Ayrıca BoE, enerji ve hammadde maliyetlerinde görülen volatilitenin gelecekte ekonomik şoklar yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Yayımlanmış olan raporda 'derin resesyon' ihtimalinin değerlendirme altına alınacağı, 2022 yılı banka stres testlerinin eylül ayında başlatılacağı ve testlerin sonuçlarının 2023 senesinin ortasına kadar duyurulacağı ifade edildi.
Banka'ya göre, enflasyonist baskılar Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle daha da derinleşti ve böylece fiyat artışları hanehalkının reel gelirlerine baskıda bulundu.
Tüm bunlar dışında ABD’den gelen ISM İmalat PMI verisiyse beklentilerden daha da sert bir yavaşlamanın yaşandığını gözler önüne serdi. Endes haziran ayında 56,1'den 53’e kadar geriledi ancak beklentiler, gerilemenin 54,5 seviyesine kadar yaşanmasıydı. Bunun dışında ise stoklarda yaşanan yükselişe rağmen yeni siparişler alt endeksi 55,1’den 49,2’ye düştü ve son 2 senenin en düşük düzeyine geriledi. İstihdam alt endeksi de benzer şekilde 49,6’dan 47,3’e düşerek yaklaşık son 2 senenin en düşük düzeyine gerilemiş oldu.