Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı Batı dünyasından sert ekonomik yaptırımlar devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ekonomi kurmaylarıyla bir araya geleceği bildirildi.
Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı Batı dünyasından sert ekonomik yaptırımlar devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ekonomi kurmaylarıyla bir araya geleceği bildirildi.
Ukrayna'nın Belarus sınırında Rusya-Ukrayna müzakere görüşmeleri devam ederken Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'dan yaptırımlara ilişkin açıklama geldi.
Peskov, "Putin, Batı'nın yaptırım kararlarından sonra ülkede oluşan ekonomik durumu, bugün ekonomi kurmaylarıyla görüşecek." dedi.
Yaptırımların sorunlu olduğunu söyleyen Peskov, "Bunların çok ciddi sorunlu yaptırımlar olduğunu ancak Rusya'nın zararı talep etme potansiyeli var"ifadelerini kullandı.
Batılı ülkelerden sert ekonomik yaptırımlar
Rusya’nın Kiev dahil Ukrayna’ya geniş çaplı saldırıda bulunması batı ülkelerini Rusya Merkez Bankası ile işlem yasağı ve swift sisteminden çıkarılmanın da içinde bulunduğu sert ekonomik yaptırımlara yönlendirirken, Rusya Devlet Başkanı Putin de yaptırımlara nükleer caydırıcı güçlerini alarm durumuna geçirerek yanıt verdi.
Hafta sonu alınan karara göre Batılı devletler birçok Rus bankasını, bankalar arasında trilyonlarca dolarlık işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılan swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaştı. Karar sonrası Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemlerin yasaklanmasında anlaşıldığını açıkladı.
Avrupa Birliği ayrıca tüm hava sahasının Rus uçaklara kapatıldığını açıkladı ve Ukrayna’ya 450 milyon euroluk askeri yardım sağlamayı garanti etti.
Rusya Devlet Başkanı Putin bu gelişmelerin gölgesinde ülkesinin nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme talimatı verdi.
Pentagon ise bu hamleyi “hesap hatası riskini yükselten gerginliği artırıcı bir adım” olarak değerlendirdi. Rus ve Ukraynalı yetkililer Belarus-Ukrayna sınırında görüşmeyi kabul etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy görüşmelerden sonuç almayı ummuyor.
Almanya Başbakanı Scholz, tarihi bir politika değişikliğine giderek savunma harcamalarını GSYH’nin yüzde 2’sine çekme ve 100 milyar euroluk savunma fonu kurma kararı aldığını bildirdi.