Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ihracatı yapan gemilere güvenli geçiş imkanı tanıyan bir anlaşmaya katılmasını askıya aldığını dile getirdi.
Rusya, Ukrayna'nın filosuna saldırmak için Karadeniz'de bulunan bir güvenlik koridorunu kullandığını dile getirerek Cumartesi günü Birleşmiş Milletler aracılığı ile anlaşmadan geri çekildi.
Volodymyr Zelensky, anlaşmanın onurlandırılacağını belirtti ve Rusya'ya dünyaya açlıkla şantaj yaptığına dair suçlamalarda bulundu. Bu iddiaları Rusya tabi ki de yalanladı.
Ukrayna altyapı bakanlığı, tahılın da içinde olduğu, içerisinde 354.500 ton gıda bulunan 12 geminin dün Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından ayrıldığını belirtti.
Odesa'nın askeri idaresinde görev yapan bir sözcü, bu miktarın tahıl anlaşması başladığından beri rekor bir ihracat olduğunu belirtti. Ukrayna altyapı bakanlığı, içerisinde 40.000 ton tahıl yer alan gemilerden bir tanesinin "gerçek kitlesel açlık olasılığının" olduğu Etiyopya'ya gittiğini dile getirdi.
Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, donanmasıyla Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına abluka uygulamış ülke içinde ihraç edilmeye hazır neredeyse 20 milyon ton tahılla birlikte ayçiçek yağı ve mısır gibi diğer temel gıda maddelerini de hapsetmişti.
Fakat Temmuz ayına gelindiğinde, Türkiye ve BM, Rusya ile Ukrayna arasında, Karadeniz limanlarından tahıl ihracatını tekrardan başlatmayı onaylayan bir anlaşmaya sağladı.
Ama dün yani 31 Ekim pazartesi günü Başkan Putin, Kiev'in sorumluluğunda olduğunu dile getirdiği Kırım'daki filosuna gerçekleştirilen drone saldırısını öne sürerek anlaşmanın askıya alındığını belirtti.
Rusya devlet başkanı, deniz güvenliğinin sağlanmasını ve bu şartlar altında tahıl ihracatı yapılmasının riskli olduğunun altını çizdi. Putin konuşmasında, "Ukrayna, sivil gemilere yönelik hiçbir tehdit olmayacağını garanti etmelidir." sözlerini sarfetti.
Ukrayna, Rusya'nın uzun zamandır uluslararası aracılık anlaşmasından caymayı planladığını ve saldırıyı buna bir bahane olarak kullandığını belirterek yapılan saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Sözcüsü Dmitry Peskov, "Rusya'nın bu bölgelerde nakliye güvenliğini garanti etmenin imkansızlığından bahsettiği durumlarda, bu anlaşma mümkün görünmüyor ve farklı bir karakter kazanmış oluyor." dedi.
Moskova'dan gelen anlaşmadan çekilme kararı, Moskova'nın "gıdayı silahlandırdığını" belirten ABD tarafından kınanarak karşılandı.
Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, gübre ve tahıl ihracatını tehlikeye düşürmenin küresel gıda krizi üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını söyleyerek Rusya'yı kararından vageçmeye çağırdı.
Askıya alma sürecü, hafta sonu bunların sona erdiğini söylemesine rağmen, Rusya'nın işgal altında olan Kherson bölgesindeki tahliyelerini genişlettiğini söylemesinin ardından geldi.