Psikolojik Sorunlara Farklı Bir Çözüm: Bibliyoterapi Tekniği

Yayın Tarihi:

Psikolojik sorunların çözümünde farklı terapi teknikleri kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi de bibliyoterapidir.

Psikolojik Sorunlara Farklı Bir Çözüm: Bibliyoterapi Tekniği

Kişi, depresyon, kaygı, yas süreçleri gibi sorunlar yaşadığında vücudundaki  ve zihnindeki sorunları anlamayabilir. Bibliyoterapi, kişinin yaşadığı durumu kavraması bilgi edinmesi ve  yaşadığı bu zorluğu aşması  için kitapları ve hikayeleri kullanmasını amaçlar. Kitaplar çok uzun yıllardır insanların sorunlarını aşması için  ve terapötik amaçlı  kullanılmaktadır.

Bibliyoterapi

Bibliyoterapi Tarihi

Bibliyoterapi tarihine baktığımızda birçok örnekle karşılaşırız. Aristoteles’in edebiyatın insanları iyileştirdiği yönündeki düşüncesi mevcuttur. Antik Yunan döneminde kütüphanelerin girişinde “İnsanın ruhunun iyileştiği yer” yazısı vardır. 1200'lü yıllarda insanların iyileştirilmesi için Kuran okur.

İlk olarak terapi alanında kullanımı ise Benjamin Rush’ın fikriyle gerçekleşmiştir. John Minson Galt “Okuma Üzerine Tepki ve Delilik İçin Eğlence” kitabıyla; okumanın akıl ve ruh hastalarına iyi geldiğini 1853 yılında anlatmıştır. 20. Yüzyıla geldiğimizde birçok Amerikalı ve Avrupalı  psikiyatri hastanelerinde  kütüphaneler inşa edilmiştir. Birici Dünya Savaşı sonunda duygusal travma yaşayan askerler için kitaplar ve kütüphanelerden faydalanılmıştır.

Bibliyoterapi

Bibliyoterapi Nasıl Yapılır?

 Bibliyoterapi için danışan ve terapist bir araya gelirler. Danışanın hayatındaki psikolojik problemler ve  stres faktörleri incelenerek durum tespiti yapılır. Terapist bu tanıya göre, danışana okuması için bazı kitapları tavsiye eder. Burada önemli olan nokta önerilen kitabın danışanın yaşadığı zorlukla ilişkili olmasıdır.

Özellikle ana karakterin danışanın problemlerinde  benzer problemler yaşaması önemlidir. Danışan kitabı bitirdikten sonra terapistle  yeniden bir araya gelinir. Birlikte ana karakterin yaşadığı problem ve çözüm yolları üzerine konuşulur.

 Bibliyoterapi

 Bibliyoterapi Ne İşe Yarar?

Kişi, terapistin önerisi ile şiir, kurmaca, kısa hikayeler ya da tiyatro oyunları okur. Bu şekilde ilk süreçte anlattığı kişisel zorluklar hakkında daha derin düşünme ve anlayış fırsatı yakalar. Yaşadığı sorunu sadece kendisinin yaşamadığını ve yalnız olmadığını anlar. Kişi yaşadığı içsel zorluklara ilişkin  bir öngörü kazanır.

Bir sorun için tek bir çözüm yolu olmadığını ve  farklı çözüm yollarının her zaman mümkün olduğunu kabul eder. En çok endişe duyduğu meselelerde stratejiler oluşturmak için bir bakış açısına sahip olur. Kendisi ile  ilgili farkındalığı artar ve  olumlu bir benlik kavramı geliştirmek için sağlam adımlar atar.

Okuduğu kitaptaki  olaylara dışarıdan bakarak  problem çözme becerilerini artırır. Birey yaşadığı problemin üstüne konuşmakta ve bununla ilgili çözüm aramakta daha özgür olur.

Problemlerinin benzerlerini görmek, o konuda konuşmaya dair sakıncalarını azaltır. Daha rahat bir şekilde problemini  anlatabilir. Kişi bir kitapta sadece ana karakterin değil, diğer karakterlerin de yaşanan sorunlarını inceleme fırsatı yakalar. Böylece  kendi hayatında, çevresindeki insanların bakış açılarını ve yaklaşımlarını daha iyi anlar.

 Bibliyoterapi

Bibliyoterapi Hangi Problemler İçin Faydalıdır?

Her şeyden önce kitap okumak, edebiyat ile başka insanların, yaşadığı zorluklara, düşüncelerine ve duygularına tanık  olmak bizi her anlamda iyileştirir ve zenginleştirir.

Ancak bibliyoterapi özel olarak depresyon türlerinde, kaygı bozukluklarında, yeme bozukluklarında, madde kullanımında, yeme bozukluklarında, ikili ilişkilerde yaşanan problemlerde, özgürlük, izole olmak, ölüm ve anlamsızlık gibi varoluşsal endişelerde oldukça etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Kişinin yaşadığı utangaçlık, öfke kontrol problemleri, yas süreçleri gibi sorunlar da bibliyoterapinin kullanıldığı durumlardandır. Ayrıca seksist fikirler taşımak, ırkçılık yapmak gibi negatif düşünce biçimlerini iyileştirmekte de faydalıdır.

Bibliyoterapi

Etiketler
Gönder
runtobet casino siteleri