Psikolojide doğru bilinen yanlışları sizler için derledim.
Psikolojide Doğru Bilinen Yanlışlar
1) Beynimizin %10’u ya da %5’ini değil tamamını kullanıyoruz.
2) Şizofreni hastaları tehlikeli değildir. Her şizofren hastasının hayali arkadaşı olmaz. Şizofrenin farklı türleri dolayısıyla farklı belirtileri vardır.
3) “Karşı kutuplar birbirini çeker” klişedir. İnsanlar daha çok benzerleri ile yakınlık kuralar ancak bunu da genellemek doğru değildir.
4) Psikolojik hastalıklar zayıf insanlarda çıkmaz. Psikolojik hastalıklar, diğer hastalıklar kadar olağandır.
5) Mutluluk ve ihtiyaç duyulan uyku arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ne kadar mutlu olursan o kadar az uyursun ya da bunun tam tersinin psikolojik bir temeli yoktur.
6) Depresyon, evden çıkmamak, tüm gün yatakta uzanmak, çikolata yiyerek dizi izlemek ya da modunun düşük olması değildir. Depresyon bir hastalıktır ve tedavi süreci gerektirir.
7) Kişi saçma şeylere bile gülüyorsa bu onun derin bir yalnızlık içinde olduğunun işareti değildir. Mizah anlayışı kişiden kişiye farklılık gösterir.
8) Değişkenlik gösteren ruh hali bipolarlık değildir. Bipolar bozukluk çok daha ciddi bulgularla kendini gösteren, tedavisi olan psikolojik bir hastalıktır.
9) Psikolog ve pedagoglar da sinirlenebilir, kızabilir. Hangi duygu olduğu fark etmezsizin bu duyguyu yaşamak tüm insanlar için normaldir ve bu meslekler bu duygulardan muaf değildir. Koşulsuz kabul sadece terapi ya da danışmanlık sürecinde geçerlidir.
10) Sosyal medyada “….psikolojiye göre” diye başlayan cümleler büyük çoğunlukta yanlıştır. Birkaç kişisel gelişim kitabı okumak kimseye psikologluk ünvanı bahşetmez.
Psikolojide onlarca kuram yüzlerce bakış açısı vardır. Tek bir bakış açısından alınan bir cümlenin sizi yönlendirmemelidir. Eğer ihtiyaç duyuyorsanız psikolojik destek almak sizi zayıf biri yapmaz.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.