Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, zaten zorda olan otomobil sektörünü iyice köşeye sıkıştırmaya başladı. Tedarik sıkıntısının artması, Porsche üretimlerini durdurdu. Pandemiden hemen sonra…
Otomobil sektörü, koronavirüs pandemisi sebebiyle baş gösteren yarı iletken tedarik sorunları sebebiyle bir süredir zor durumda. Fakat 2. haftasına dönen Rusya-Ukrayna savaşı, sektördeki krizi daha da derinleştirecek şeklinde görünüyor. Zira Ukrayna'daki gerilim sebebiyle tedarik zincirlerinde yaşanmış olan sorunlar, üretimleri daha da sekteye uğratmaya başladı. Bu kapsamda Alman araba devi Porsche, üretimi bir sürelik durdurma kararı almış durumda.
Bundan birkaç gün evvel Twitter'da meydana getirilen bir paylaşım, Porsche üretiminin durduğunu gösteriyordu. Ancak bu paylaşım iddia olarak kalmıştı. Motor1 ile iletişime geçen bir Porsche sözcüsü, Twitter'daki paylaşımı kısmen de olsa doğruladı. Yapılan açıklamaya bakıldığında firmanın Almanya Liepzig'de bulunan fabrikasında üretimler kısmen de olsa durdu. Gelecek sürece de değinen sözcü, tam olarak şuan için belli olmasa da kısa vadede üretimin kesintili bir biçimde yapılacağını, durumun devamlı değerlendirileceğini ve buna göre hareket edeceklerini belirtti.
Porsche sözcüsünün açıklamasında model değerlendirmesi yapılmadı. Açıklamada Liepzig'deki üretimin 2-11 Mart tarihleri aralığında durdurulduğu bildirildi. Ama Twitter'daki paylaşım, sözcünün açıklamasından daha çok detay içeriyor.
Porsche sözcüsünün kısmen onayladığı o paylaşımda yer edinen detaylara bakabilirsiniz.
Paylaşılan görüntüye bakıldığında Macan ile Panamera'nın üretimi 2 Mart itibarıyla durduruldu. Porsche sözcüsü de bunu zaten açıklamıştı. Ancak iddialara bakıldığında bunlara ayrıca Taycan üretimi 3 Mart, Cayenne üretimi de 7 Mart itibarıyla durduruldu. Ancak üretimin durdurulması bunlarla sınırı olan değil. Örneğin 718 üretimi 14 Mart, 911 GT3 ve 911 GT3 Touring üretimi 17 Mart, 911 üretimi de 31 Mart itibarıyla durdurulacak.
Az evvel de belirttiğimiz şeklinde; araba sektörü aslına bakarsanız pandemi sebebiyle zordaydı. Şimdi buna bir de savaş etkeni eklenmiş durumda. İşin sonu nereye varır kim bilir sadece üretimlerin ,daha çok markada durması demek, aslına bakarsanız sıfır vasıta bulunamayan piyasayı daha da zora sokacaktır. Bu da direkt hem sıfır aynı zamanda ikinci el araba fiyatlarını artırır. Otomobil fiyatlarının Türkiye'deki durumunu düşündüğümüzde, önümüzdeki dönemler çok daha sıkıntılı geçebilir şeklinde görünüyor.