İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, martta 49,4’e gerileyerek son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0’ın altında kaydedildi.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, martta 49,4’e düşerek son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0’ın altında görüldü. Ukrayna’daki savaş müşteri talebini baskılayan unsurlardan biri olurken, fiyatlarda ki yükselişlerin de alıcıları caydırarak üretimi olumsuz şekilde etkiledi. Ukrayna’nın işgali, ihracat talebindeki artışın da ivme kaybetmesine sebep oldu. İstihdam artışı da azalarak 22 aydır süregelen genişleme döneminin en düşük oranında görüldü.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI mart ayı raporu da bazı imalat sanayi sektörlerinde zorlu faaliyet koşullarının sürdüğünü ve Ukrayna’daki savaşın mevcut zorlukları yükseltitiğini gösterdi. Sektörlerin büyük bölümünde üretim ve yeni siparişler azaldı, tedarik zinciri aksamaları ve enflasyonist baskılar genel olarak yüksek düzeyde seyretti. Üretimde en belirgin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünler sektöründe olurken üretimini artıran iki sektör giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları oldu.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2022 dönemi sonuçları kamoyuna sunuldu. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, şubat ayında 50,4 olan manşet PMI martta 49,4’e düştü. Böylece endeks son 10 ayda ilk kez eşik değer 50,0’ın altında görüldü.
Martta yavaşlama eğilimi üretimde dört, yeni siparişlerde ise altı aya ulaştı. Her iki alt endekste de yavaşlamalar şubat ayı ile kıyaslandığında daha belirgin meydana geldi. Ukrayna’daki savaş müşteri talebini baskılayan unsurlardan biri olurken, fiyat artışları da alıcıları caydırarak üretimi olumsuz şekilde etkiledi. Toplam yeni siparişlerdeki yavaşlamaya karşın, uluslararası talepte gözlenen iyileşme yurt dışından alınan yeni siparişlerin yükselmeye devam etmesini sağladı. Ancak Ukrayna’nın işgali bu alanı da olumsuz etkiledi ve ihracat talebindeki artışın ivme kaybetmesine sebep oldu. Martta istihdam artışı da azalarak 22 aydır süregelen genişleme döneminin en düşük oranında kaydedildi.
Türk lirasındaki değer kaybı ve Ukrayna’daki savaş, ham madde fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Girdi maliyetleri enflasyonu son beş ayın en düşük seviyesine gerilemekle birlikte yüksek seviyelerde devam etti. Ankete katılan bazı firmalar petrol fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti.
Öte yandan, girdi maliyetlerindeki yükselişlerini müşterilere yansıtılmasına bağlı olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu arttı ve anket geçmişinin en yüksek düzeylerinden birinde kayda geçti.
Malzeme teminindeki zorluklar, Ukrayna’daki savaş ve fiyat artışlarına bağlı olarak tedarikçilerin teslimat süreleri artmayı sürdürdü. Ayrıca tedarikçi performansındaki bozulma son üç ayın en belirgin düzeyinde meydana geldi.
Yeni siparişler ve üretim gereksinimlerindeki düşüşe bağlı olarak firmaların satın alma faaliyetleri Mayıs 2020’den bu yana en hızlı düşüş meydana geldi. Kapasite üzerinde baskı olmaması, imalatçıların birikmiş işlerini yaklaşık bir yılın en yüksek oranında düşürmelerine imkan sağladı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Türk imalatçılarının halihazırda karşı karşıya oldukları zorluklara yenilerini ekledi ve bu durum Mart ayında sektörü çeşitli yönlerden etkiledi. Zaten kırılgan seyretmekte olan talep savaşın yol açtığı belirsizlik nedeniyle daha da zayıflarken enflasyonist baskılar güçlendi ve tedarik zincirlerindeki aksamalar daha belirgin hale geldi.”