Hazırlanan bir rapora göre, Z kuşağında ve Asya genelinde NFT'ye olan ilginin arttığı kayıtlara geçti.
Ocak ayı, Bitcoin (BTC) ve diğer diğer kripto paraların mevcut piyasaların çalkantılı fiyatları nedeniyle kripto yatırımcıları için zorlu bir dönem olmayı sürdürüyor. Bazıları kripto paralarda yaşanan fiyat düşüşlerini, yeni faiz artırımının olduğu federal planlara ve Bitcoin hash oranını önemli düzeyde düşüren Kazakistan’daki siyasi kargaşaya bağladı. Bitcoin fiyatı, trader’ların yükseliş sinyallerini beklediği sırada 14 Ocak tarihinde 42 bin doların altına indi.
Diğer bir yandansa NFT işlemleri ve blockchain oyunları, düşüşe karşı direnç göstermekte. Konu üzerine hazırlanan bir rapordan alınan verilere göre NFT işlemleri, kripto fiyatlarının düşmesine rağmen artışını sürdürdü. Yapılan rapora göre ‘Ethereum NFT DApp’lerine bağlı UAW sayılarının, 2021’in 3. çeyreğinden bu yana %43 artış gösterdiği belirtildi. Ayrıca rapordan alınan rakamlara göre NFT işlemlerinden elde edilen para, 2021’in 3. çeyreğiyle 2022’nin ilk 10 günü arasında 10,7 milyar dolardan 11,9 milyar dolara yükseldi. NFT alanındaki gelişmelerin, örneğin LooksRare pazaryerinin başlatılmasının da bu büyümeye katkısı var.
Rapor ayrıca ‘blockchain oyunlarınına olan rağbetin devam ettiğini’ ve ‘endüstrinin %52’sini temsil ettiklerini’ kayıt altına aldı. Artan metaverse geliştirmelerinin yanı sıra ‘oynayarak kazan’ modelinin giderek artan başarısı, blockchain oyunlarının 2022 senesinde de büyümeyi sürdürdüğünü göstermekte.
Güncel piyasa düşüşü esnasında NFT’lere ve blockchain oyunlarına olan ilginin yükselmesinin sebeplerinden birisi de Çin'li katılımcıların ilgisi. Ülkenin kendi kripto olmayan NFT endüstrisini geliştirmeye başlayacağı duyurusu ile uyumlu olan bu durumun söz konusu büyümede üzerindeki etkisi oldukça büyük. Rapora göre ‘Çin, kasım ayında kaydedilen rakamlara göre %166’lık bir artışla en kapsamlı kullanıcı tabanına sahip olan ülke’ olarak gözükmekte.
ABD şu anda toplam trafik açısından 2. sırada olmasına rağmen, ülkenin NFT ekosistemi, yaklaşık olarak %38’lik bir büyüme gösterek 175 bin yeni katılımcı kazanmış durumda. Bu büyüme, Milenyum ve Z kuşağı gibi genç katılımcıların bu alana giderek daha fazla ilgi göstermesinden kaynaklanmakta.
Raporda, ‘Toplam trafiğin % 30’unu bu yaş grubunun oluşturduğunu ve geçen yıl gözlemlenen %36’lık oranın, milenyumlarla birlikte büyüdüğünü’ belirtilmekte.