Rus petrolünün Avrupa'ya tedarikinin kesildiğinin duyurulmasının ardından petrol fiyatları tırmanışa geçti. Rus petrolüne "Tavan Fiyat" uygulaması tartışılıyor.
Globalde petrol fiyatları Rusya’nın AB’ ye tedarikin kesildiği duyurusu ardından tırmanışa geçti.
AB yetkilileri acil olarak İran ile nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesi için adımlar atması yükselen petrol fiyatlarında bir miktar sakinlik oluştursa da Avrupa Birliği’nin Amerika ve İngiltere gibi Batılı ülkelerin yer aldığı G7 ülkeleri ile üzerinde görüştüğü Rus petrolüne Tavan fiyat uygulaması getirilmesi fiyatları daha hızlı yukarı sürebilir.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’nın “tavan fiyat” uygulamasına geçen ülkelere petrol satmayacağını açıkladı.
Fransız yatırım bankası Societe Generale, son yaşanan gelişmeleri Doğu Avrupa için “zor bir kış” işareti olarak görüyor.
Rusya’nın petrol boru hattı tekeli Transneft, dünkü açıklamasında Ukrayna’nın Güney Avrupa’ya sevkiyat yapılan Druzhba boru hattındaki petrol akımlarını “Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle” kestiğini duyurdu. Rus petrolünü Ukrayna üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çekya’ ya taşıyan Druzhba boru hattındaki akımın ödemesi Transneft’ ten gelen açıklamaya göre 22 Temmuz’ da yapıldı fakat Rus enerji devi Gazprombank’ a uygulanan finansal yaptırımlar sebebiyle ödeme 28 Temmuz tarihinde geri döndü.
Rusya normalde bu boru hattı üzerinden üç Avrupa Birliği üyesine günde 250 bin varil ham petrolün gönderimini sağlıyor.
Macaristan’da bu hattan sağlanan petrolün en büyük alıcıları MOL ve Unipetrol. Petrolün tedarikçileri Rus enerji şirketlerinden olan; Lukoil, Rosneft ve Tatneft. Macar Forinti haberlerden sonra Euro karşısında yüzde 0,8 değer kaybetti. Budapeşte borsasında hisseler yüzde 2,3 geri çekildi.
Brent petrol gün içerisinde yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak 98.40 dolar/varil seviyesine kadar yükseldikten sonra, İran petrolünün pazara girmesi ihtimalinin güç bulmasıyla TSİ 15:42’de 96,52 dolar seviyesine kadar geri çekildi. WTI’ da dün gün içerisinde 92,65 dolar seviyeleri görülürken, arz endişesi ve resesyon kaygısı arasında devam eden dalgalı işlemlerde WTI gün içirisinde 89,05 dolar/varil düzeyine kadar düştü.
“Sevkiyatlarda çok büyük problemler yaşanmasa bile enerji fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi birçok ülkede üretimi, satın alma gücünü olumsuz etkileyecek, Doğu Avrupa ekonomilerinde cari açıkları yükseltecek ve bu nedenle de bu ekonomilerin para birimlerinin performanslarına da yansıyacak”.
İtalya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’nın bulunduğu bazı Avrupa Birliği ülkeleri, Rus enerji kaynaklarından bağımsızlaşma hareketine ve yaptırımlara rağmen son zamanlarda Rus petrolü alımında hızlandı. Çeşitli haberlere göre bu ülkeler “gizlice” alım yapıyor ve İtalyan limanlarına Rusya’dan gelen petrol sevkiyatları geçtğimiz hafta son yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı. İspanya habere göre nisan ayından bu yana ilk kez Rus petrolü alışı gerçekleştirdi. Türkiye’nin Rusya’dan petrol alımları da son 6 haftanın zirvesine çıktı.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.