Fed'in kararının ardından ülkelerden sıkılaşma kararları geldi.
Fed'in kararının ardından ülkelerde sıkılaşma kararları gelmeye başladı. Petro-dolar ülkeleri de bu yönde hareket etti.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin para birimlerini dolar karşısında korumak için Fed’in faiz artış kararıyla uyumlu hareket etme eğiliminde olduğu vurgulandı.
Bölgede yer alan enflasyon verileri ABD’deki kadar endişelendirici olmasa da Oxford Economics’e göre sıkılaşmayı gerektiriyor.
“Bölge ülkelerinin ekonomileri parasal sıkılaşmaya karşı sağlam ve dayanıklı, ve enflasyonun yükselmesiyle de muhtemelen daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olacak” ifadelerini kullanan Oxford Economics Ortadoğu Başekonomisti Scott Livermore, sözlerinin devamında “Eğer Fed bazı ülkelerin umduğundan daha hızlı şekilde faiz artırımına giderse mali politikalar büyümeyi desteklemek için kullanılabilir” dedi.
Sıkılaşma kararlarında ilk adım Kuveyt'ten geldi. Ülkede finansal kurumların Merkez Bankası'na borçlanma oranı 25 baz puan artışla yüzde 1,75’e yükseldi. Kuveyt’teki enflasyon Ocak ayında yüzde 4,3 ile 2017’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış, ülke Körfez bölgesindeki en yüksek enflasyona sahip ülke olarak kaydedilmişti.
Bahreyn ise politika faizini yüzde 1,25'e, gecelik mevduat oranını yüzde 1'e, dört haftalık mevduat faizini yüzde 1,75’e ve borçlanma oranını faizini ise yüzde 2,25’ten yüzde 2,5’e yükseltti.
Birleşik Arap Emirlikleri de gecelik mevduat faizini 0,25 puan artırma kararını bildirdi.
Suudi Merkez Bankası (SAMA) repo faizinde 25 baz puan artış yaparak yüzde 1’den yüzde 1,25’e yükseltti. Ters repo faizini de 25 baz puan artışla yüzde 0,5’ten yüzde 0,75’e çıkardı.
Abu Dhabi Commercial Bank PJSC Başekonomisti Monica Malik, konuyla ilgili “Petrol dışı ekonomik aktivitelerde toparlanma ve düşük gerçek oranların enflasyona uyarlanması bölge ekonomilerine Fed’in faiz artışlarına sindirmek için yeterli alan bırakacaktır” ifadelerini kullanırken “Çapaya bağlı istikrar ABD ve Körfez ülkelerinin farklı ekonomik döngülerde olabileceğini ve farklı enflasyon oranlarına sahip olacakları gerçeğini öne çıkarıyor” dedi.