Borsa yatırımcıları tarafından ilgi ile takip edilen Tuncay Turşucu, alınan kararlar sonrası olası gelişmeleri hazırladığı "Yeni düzenlemeler ve borsaya etkisi" isimli bir videoda değerlendirdi.
Borsa uzmanı Tuncay Turşucu, Merkez Bankası'nın açıkladığı yeni PPK kararlarını yorumlayarak borsa ve piyasaların nasıl hareket edebileceğine yönelik yatırımcılara bilgi verdi. KKM'den TL mevduata dönüşüm için bankalara belli kurallar getiren TCMB, bankaların alınan kararlar neticesinde hedef tutturamaması halinde ''Menkul Kıymet Alım Şartı'' koydu. Bu durum bankaların KKM'den TL vadeli mevduata dönüşümü gerçekleştiremez ise tahvil alımı yapmalarını zorunlu kılacak. Kararların bankalar üzerinde ve piyasalar üzerindeki etkisiyle ilgili Tuncay Turşucu tarafından yapılan açıklamalara haberimizde yer verildi.
Borsa uzmanı Tuncay Turşucu'nun Merkez Bankası'nın aldığı son kararlarla ilgili değerlendirmesinde dikkat çeken noktalar şunlar:
''Anlaşılan o ki haber sızmış. Cuma günü yaşanan hareket Mehmet Şimşek istifa söylentisine bağlanmıştı, gerçek ortaya çıktı.
Anlaşılan o ki haber sızmış. Merkez bankası önemli adımlar atıyor ve bu adımların yaratacağı önemli etkiler var. Bunun bir maliyeti olacak endekste de bir baskıya neden oldu zaten. Baskı devam edebilir.
Başlangıçta kur kontrol altına alındı istenen oldu ama kısa süre sonra anlaşıldı ki, bu Türkiye' nin kucağına konulmuş bir bomba.
Bankalar KKM' ye teşvik edildiler, şimdi ise müşterilerini KKM' den TL mevduata geçiş için teşvik etmeleri isteniyor.
Dövizden dönüşümlü KKM hesabında vade bitiminde toplam hesapların minimum %5'i gibi bir yenilenme sınırı getirildi. Bankalar % 5'ten daha az yenilerse, yeniledikleri miktar bu oradandan ne kadar azsa o kadara karşılık gelecek şekilde menkul kıymet tesisi yapacaklar.
İkincisi ise KKM'den TL mevduata geçişte minimum %50'lik bir yenileme oranı belirlendi. %50 altında bir yenileme olursa, ne kadar fark varsa o kadar menkul kıymet almaları bekleniyor bankalardan. TL kredi faizlerinde üst sınırlar vardı bu kaldırıldı.TL kredi faizlerinde bir serbestlik var şu anda. Bir aydan daha kısa vadeli olan döviz tevdiat hesaplarındaki zorunlu karşılık oranları da 4 puan artırıldı. Merkez bankasının brüt döviz rezervini yükseltecek bir etki yapacak bir hareket.
Mevduat faizleri yükselecek. Bankalar faiz yarışına girebilirler 40-50 arası faiz oranları olabilir. Bu durum bankalarda maliyetleri artıracak. Olumlu tarafı, bankalar ticari kredi faizleri kendileri belirleyebilecek ama yükselen faiz ortamında bu kredileri kim kullanmak isteyecek burası zor bir durum. Kredi büyüme hızı düşecektir. Borsadaki satış bu haberle ilgiliydi. Pazartesi salı bu kar satışları devam edebilir.
Bankaları bu olay negatif etkileyecektir. Bankalardaki satış devam edebilir. Kısa vadede 7300 var, 7200'e doğru da satış olabilir. Alınan kararlar özellikle bankacılık sektörü üzerinde kısa vadede olumsuz etki yaratabilir. Borsa önümüzdeki günlerde 7300 hatta 7000 görebilir. Fakat sonrasında endeksin pozitif ve yukarı yönlü devamını bekliyorum.
Yüksek vadesiz mevduat oranı olan bankalar olumsuz etkilenebilir. TSKB bu işlerden çok fazla etkilenmez. En fazla etkilenecek bankalar;
Yatırımcıysanız, hisseniz, şirketiniz iyi ise borsadaki geri çekilmelerin uzun vadede siniz için bir önemi olmaz. Önemli olan şirketinizin işlerinin, bilançosunun bozulmasıdır.
Kararlar, borsada beklenen realizasyon için bir neden oldu. 8 haftadır sürekli yükselen bir borsa vardı, herkes bir şey olsa da
satsak diye bekliyordu adeta. Bu olay satış için kullanılıyor.''
Kaynak : Tuncay Turşucu
Borsa İstanbul’da aşırı volatilitenin risklere karşı yatırımcıyı korumak için hisselere tedbir kararları sürüyor. Borsa İstanbul’da 5 hisse tedbir kapsamına alındı.