Pakistan maliye ve hukuk bakanlıkları, ülke içerisinde kriptonun yasaklanıp yasaklanmayacağı konusundaki kararını henüz vermedi.
Pakistan merkez bankası, diğer bir adıyla SBP, ülkedeki tüm kripto para işlemlerini yasaklamak istediğini bildirdi.
Pakistan Sindh Yüksek Mahkemesi, SBP dahil birçok kurum ile birlikte ülkede bulunan kripto para birimlerinin yasal durumu hakkında bir duruşma yaptı. SBP, mahkemeye Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin illegal olduğunu ve alım-satım işlemleri için kullanamayacağını savundu.
Yerel bir haber kanalına göre SBP'nin mahkemede sunmuş olduğu belgede, ülkelerinde kripto parayı yasaklamaya karar vermiş olan Çin ve Suudi Arabistan’ın da aralarında yer aldığı 11 ülke örnek gösterildi. SBP, mahkemeye kripto para birimi faaliyetlerini yasaklamanın dışında kripto borsalarına cezai yaptırım uygulanması çağrısı da yaptı.
Merkez Bankası ayrıca Federal soruşturma ajansı'nın (FIA) kripto para borsalarına karşı yatırımcıları koruma riskleri, para aklama ve terörizm endişeleri gerekçesi ile yürütmüş olduğu birçok soruşturmaya da atıf yaptı. Daha önce de belirtildiği üzere FIA, Ocak'ın başlarında milyon dolarlık bir kripto dolandırıcılığı ile bağlantılı olduğu iddiası ile dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’ye karşı cezai soruşturma başlatmış idi.
SBP'nin kripto paralara ve borsalara genel bir yasak getirmeyi önermesine rağmen Sindh Yüksek Mahkemesi, Pakistan’da yapılan kripto işlemlerine henüz bir yasaklama getirmiş değil.
Mahkeme, yasaklama getirmek yerine SBP'nin başvurusunu maliye ve hukuk bakanlıklarına gönderdi. Böylece ülkede bulunan kripto paraların yasal durumu hakkında son karar verilecek ve kripto paranın yasal olup olmayacağı anlaşılmış olacak.
Bu gelişme, SBP’nin 2018 senesinin nisan ayında dijital para birimleri ve tokenlar ile işlem yapmayı ilk defa yasaklamasından yıllar sonra gerçekleşti. O zamanlar SBP, Bitcoin veya ilk coin arzları gibi kripto para birimlerinin yasal olmadığını, Pakistan hükümeti tarafından çıkarılmadığını veya garanti edilemediğini savunmuş idi.
Pakistan’daki bu son gelişmeler, Hindistan ve Rusya’nın da yaşadıkları dahil birçok ülkede yaşanan olaylara benzemekte. Bu ülkelerde, hükümetin bazı kısımları kriptoyu yasaklamaya pek de meyilli olmamasına rağmen merkez bankaları kriptoyu yasaklamak için çabalamaktaydı. Hindistan merkez bankası 2020 senesinde ülkenin yüksek mahkemesinin verdiği karar ile bankaların kriptoyla ilişkili olan firmalar ile ilişkilerine yönelik yasağı kaldırmak zorunda kalmıştı.