Yüksek fiyat yüksek kalite mi demek oluyor? Bu her zaman geçerli mi? Gelin bakalım..
Birçok durumda yüksek fiyat yüksek kalite demek olmayabiliyor. Buna rağmen beynimiz bize sürekli olarak bunun tersini söylüyor olabilir. Peki, bu durumda daha pahalı olanı tercih etmenin bir mantığı olabilir mi?
Bernd Weber ve Hilke Plasmann'ın yaptıkları bir araştırmada deneklerin önüne beş farklı şarap bırakıldı ve bu beş farklı şarabı tatmaları istendi. Deneye katılanlara şaraplar arasında fiyat farkı olduğu söylendi ve şarapların fiyatları belirtildi.
Ancak aslında düzenekte 3 farklı şarap vardı. Asıl fiyatı 5 dolar olan şarap, 45 dolarlık ve 5 dolarlık iki ayrı şarap olarak deneklere sunuldu. Asıl fiyatı 90 dolar olan şarap, 10 dolarlık ve 90 dolarlık iki ayrı şarap olarak deneklere sunuldu.
Denekler yalnızca pahalı olduğu söylenen şarapların tadının daha güzel olduğunu söylemekle kalmadılar aynı zamanda ölçülen beyin taramalarında gerçekten de hazla ilgili kısımda yoğun bir faaliyet görüldü. "Daha pahalı" olduğu söylenen şaraptan gerçekten daha fazla haz aldılar.
Şaraplar farklı olduğundan değil; fiyattaki artış kişinin aldığı somut hazzı yükseltiyordu. Bu durumda pahalı ya da pahalı zannedilen şarabın tadı daha iyidir diyebilir miyiz?