Ramazan başladı ve oruç tutarken en çok zorlandıgımız nokta açlık ve susuzluk olsa gerek,peki bu hisleri en alt seviyede yaşamak için ne yapmamız gerekir?
Sahurda bol bol su tüketmek
Oruç tutarken sağlığımızıda kontrol altında tutmamız gerekir. Bilinçli bi şekilde susatmıycak gıdalar tüketip en az yarım litre su tüketmemiz gerekiyor.
Böylelikle oruç tuttuğumuz günleri daha az açlık ve susuzluk hissederek geçirebiliriz.
Sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünmek
Oruç tuttuğumuz zaman içerisinde vücudumuzun normalinden daha çok mineral ve vitamine ihtiyacı vardır.Bu yüzden sahur öğünü çok önemlidir.Mutlaka sahurda zamanlı olarak besin almak gerekir. Sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünerek ağır ve yağlı besinlerden kaçınmak gerekir.
Sağlıklı yağ içeren kuru gıdalar tüketmek
Sahurda ceviz,badem,fındık gibi besinleri mutlaka tüketmemiz gerekir.Bunların içinde bulunan yağdan dolayı,tükettiğimizde direk beynimize tokluk sinyali gider.Beynimizde midemizi yavaşlatarak açlığa karşı direncimizi arttırır.Bu sebeplerden dolayı özellikle sağlıklı yağ içeren besinleri tüketmemiz gerekiyor.
Enerji veren yiyecekler tüketmek
Gün içerisinde zinde kalmak için ve performansımızın düşmemesi için peynir,süt, yoğurt ,yumurta,pekmez ve meyve gibi besinler tüketmemiz gerekir.Saglıklı besin ve Protein deposu olan yumurta uzun süre tok kalmamızı saglayan en önemli besinlerdendir.
Çok fazla pide ve beyaz ekmek tüketimi
Oruç tutarken en önemli nokta ekmek seçimimizdir.Tokluk sürecimizin uzun süre olması için tam tahıllı yada tam buğday ekmeği tercih etmeliyiz.İçerdikleri lif oranı sayesinde hem tokluk oranını uzatır hemde midemizin daha geç boşalmasını sağlar.Beyaz ekmek tüketmek yerine bu tür ürünler tercih etmeliyiz.
İftarla sahur arasında su tüketimi
İftarımızı yaptıktan sonra sahura kadar 1.5 2 litre su tüketmeliyiz.Başta belirttiğimiz gibi sahurdada en az yarım litre su tüketmemiz gerekir.
Çok tuzlu yiyeceklerden kaçınmak
Oruç tuttuğumuz zaman içinde çok fazla su gereksinimiz olmamıs için tuzlu peynir,sucuk,salam,sosis,turşu gibi besinleri çok tüketmemiz gerekir.
Sahur yemeğine zaman ayırmak
Sahurda tükettigimiz yiyecekler dışında kendimize ayırdığımız zamanda önemli bi faktördür.Sahur için en ez 1-1,5 saat ayırmamız gerekmektedir.
Çoğumuz uykumuzdan olmamak için hızlı hızlı yemek yiyip biran önce yatmayı ister.
Çok hızlı yemek yersek beynimize tokluk sinyali iletilmesini yavaşlatırız.
Ramazan döneminde kırmızı biber tüketimi
Sahurda ve iftarda kırmızı biber kullanımı iştahımızı azaltır.
Kırmızı biberin içerisindeki kapsaisin maddesi bağırsaklardaki beyne ulaşan aç olma mesajını yavaşlatır.İftarda yada sahurda 1 adet kırmızı biber tüketmek uzmanlar tarafından öneriliyor.