Kripto vergi eşiğini yükseltmeyi ve ICO'ları yasallaştırmayı içeren planlar memnuniyetle karşılanıyor, ancak Güney Kore'ye ihtiyaç duyduğu sarsıntıyı verecekler mi?
Gelen Güney Kore cumhurbaşkanının ülkenin kripto endüstrisini güçlendirmeyi planladığına dair son haberler, özellikle Güney Kore'nin ekonomik gücü ışığında sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel olarak da memnuniyet verici bir haber.
Başkan Yoon Suk-Yeol, mevcut kripto vergi eşiğini yaklaşık 2.000 dolardan yaklaşık 40.000 dolara yükseltmeyi planlıyor. Mevcut başkan Moon Jae-in, geçen yıl Korelilerin 2021'de kripto varlıklarına 43 milyar doların üzerinde yatırım yaptığı bir ülkede, ülkeyi daha olumlu bir kripto politikasıyla ilerletme fırsatını kaybetti.
Nisan 2021'de genç yatırımcılar, örneğin kripto varlıklarının hisse senetlerinden daha düşük bir oranda vergilendirildiğinden şikayet etmek için bir dizi dilekçe verdi. Şimdi bu zafer, seslerinin duyulduğu anlamına geliyor ki bu sadece kripto endüstrisi için değil, bu yeni nesil yatırımcılar için harika bir haber olduğuna inanıyorum. Ama aynı zamanda, 2017'den beri Kore pazarında yer alan biri olarak Yoon'un Başkanlık Geçiş Komitesi'nden gelen raporları memnuniyetle karşılarken, yeni başkanın 10 Mayıs'ta göreve başlamasından sonra ne olduğunun da önemli olduğunu biliyorum.
Yeni hükümetin ICO'lara, IEO'lara ve STO'lara yalnızca belirli bir gelirin üzerindekilere, akredite yatırımcılara yatırım yapmasına izin vermeye karar verme riski vardır. Kesinlikle, yasa dışı ticaret ve dolandırıcılıklardan kaybedilen fonların geri kazanılmasını sağlamak için yeni bir Temel Dijital Varlık Yasası haberi memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak aynı zamanda bir denge de kurulmalı, bu nedenle pazarın yaklaşık %36'sını oluşturan 20'li ve 30'lu yaşlarındaki genç nesil yatırımcılar yeni sistemde bir payları olduğunu düşünüyorlar.
Ayrıca, kazanmak için oynanan oyunların, bunu değiştirme planları olmadan hala yasa dışı olduğunu da not ediyorum. Bu nedenle, Axie Infinity'nin son 620 milyon dolarlık hackinin Kuzey Kore hükümetinin himayesinde gerçekleştirildiği bildiriliyor olması biraz ironik. Güney Kore ve ABD bu nedenle siber suçlar üzerinde daha yakından çalışmak isterken, ABD'nin Güney Korelilere, ortaya çıkan ABD politikasına paralel olarak kriptoya daha yüksek düzeyde düzenlenmiş bir yaklaşım benimsemeleri için baskı yapmaya çalışması riski var.
Beklediğim şey, Güney Kore'deki NFT pazarının gelecekte büyümesi. Ve bence bu, yeni hükümetin olumlu bir yaklaşım benimsemesi için bir fırsat penceresi sunuyor. Finansal Hizmetler Komisyonu'nun (FSC) NFT kurallarını uygulamaya çalıştığı bildirilse de, bu henüz gerçekleşmedi. Yatırımcı topluluğu içindeki bir başka potansiyel hayal kırıklığı kaynağı, farklı seyahat kuralı sistemleriyle borsaları kullanmanın karmaşıklığıdır.
Dört büyük borsa Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit (kripto pazar payının %95'inden fazlası) arasında iki seyahat kuralı sistemi vardır. Döviz piyasasında aslan payına sahip Upbit, kendi geliştirdiği Verify VASP programını benimserken, geri kalanı başka bir sistemi takip ediyor. Bu nedenle, Yoon'un Başkanlık Geçiş Komitesi'nin de "yerel kripto borsaları oligopolünü" seyreltme çabalarında kripto ticaret platformlarına daha fazla nakitten kriptoya lisans vermek istediğini" bilmek güzel olabilir .
Bir başka örtüşen konu, Güney Kore kripto pazarında Upbit borsasının hakimiyetidir. Benim için ilginç olan, yerel bankaların kripto piyasasına girmek için ortak hareketini görmek. Bankaların gelen hükümete yaklaşma motivasyonunun bir kısmı, Upbit'in pazar payının %80'inden fazlasına sahip olmasına bağlı.
Upbit operatörü Dunamu'nun geçen yıl 2,2 trilyon won (yaklaşık 1,8 milyar $) net gelir elde etmesi ve bu rakamın her yıl 46 kat artması bunun altını çiziyor. Bildirildiğine göre haber, "buradaki büyük bir bankacılık grubu olan Woori Financial Group'a yaklaşırken izleyicileri şok etti. Korea Herald'a göre Woori, aynı dönemde yaklaşık 2,6 trilyon wonluk net gelir bildirdi .
Bankaların borsalarla daha eşit bir temelde ayrılmalarına izin vermek, kesinlikle bölgesel kripto pazarlarında ve uluslararası alanda rekabet için potansiyel etkileri olan bir adımdır. Kesinlikle, Singapur'da, çok sayıda kripto girişimini çeken 2017/18 ICO patlama yıllarından bu yana düzenlemelerin sıkılaştığını gördük.
Bu daha katı düzenleme, girişimleri BAE'de bir ofis kurmak yerine Singapur'a kaydolmak için bir başvuruyu kısa süre önce geri çeken küresel borsa Binance de dahil olmak üzere daha kripto dostu Dubai'ye gitmeye teşvik etti.
Yeterince hızlı hareket etmemenin ekonomik riskleri, hükümetin kripto büyümesine yönelik planlarına rağmen, düzenleyicisi FCA'ya, kripto girişimlerinin çalışmasına izin vermek için kripto lisans başvurularını işlemede çok yavaş olduğu için önemli eleştirilerin olduğu Birleşik Krallık'ta gösteriliyor.
Bu nedenle, Güney Kore'nin daha açık olmaya çalışacağına inansam da, kripto endüstrisi paydaşlarından genç yatırımcılara kadar tüm farklı segmentleri gemide tutmak için yürümek zor bir yol olacak. 'Kanıt pudingin içinde' dedikleri gibi, çünkü gelen hükümet ICO'ları yasallaştırma planlarından bahsedebilirken, ince baskıda sadece 1 milyon dolarlık varlığa sahip kişiler tarafından kullanılabilir.
Bununla birlikte, daha iyimser bir notta, Anthony Pompliano gibi kripto yorumcularına , Güney Kore'nin kripto planlarının potansiyel olarak dünya sahnesinde önemli bir adım olduğu konusunda katılıyorum. Yoon Suk-yeol, büyük bir ekonomiden, halkı korumak da dahil olmak üzere kriptoyu gerçekten ciddiye almayı planladığını söyleyen ilk devlet başkanı; Bununla birlikte, kripto ve NFT'ler için özel bir devlet kurumu kurmaya yönelik ana hatlarıyla belirtilen planların, kampanya taahhütlerinin son kopyası haline gelmediğini de belirtmekte fayda var.
Geçenlerde Kore'de Halkın Gücü Partisinin bir üyesiyle aynı platformda konuşurken, geleceğin kripto ve blok zinciri olduğunu söyledim. Şimdi bu vaadin ve potansiyelin ne kadar iyi yerine getirildiğini bekleyip görmek zorundayız.