Eğer iPhone kullanıyorsanız alarm ertelemesinin 9 dakika olduğunu biliyorsunuzdur. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
Akıllı telefonların en kullanışlı işlevlerinden bir tanesi de alarmdır. Bir şeyleri hatırlamak yada yaygın olarak zamanında uyanabilmek için alarm kuruluyor. Eğer bir Android telefonunuz varsa, kurduğunuz bir alarm için erteleme süresini istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Süreyi 1 ila 60 dakika arasında ayarlayabilirsiniz.
Bir iPhone telefonunuz varsa, alarmı sadece 9 dakika erteleyebilirsiniz. iPhone telefonunuzda harici bir uygulama kullanmadığınız takdirde, alarm ertelemesini 8 yada 10 dakika şeklinde veya başka bir zaman diliminde ayarlamanız mümkün değildir.
iPhone sahipleri, Apple'ın Saat uygulamasını kullandıkları zaman, alarmın erteleme süresini değiştiremezler. iOS kodları, erteleme süresini 9 dakika şeklinde ayarlamıştır ve bu değiştirilemez.
Apple'ın iPhone'larda ertelemeyi 9 dakika yapmasının sebebi, eski saatlere dayanıyor. Saatlerin tarihi MÖ 4. yüzyılda yaşayan Yunan filozof Platon'a kadar uzanıyor. Platon'un bile çalar saati vardı. Bugünkü mekanik saatlerin tarihi 1780'li senelere dayanıyor.
General Electric-Telechron adlı bir şirket, 1950'li senelerin ortalarında erteleme butonu olan ilk çalar saati piyasaya çıkardı. Bu saatteki erteleme süresi 9 dakikaydı. Mühendisler, ertelemeyi yapabilmek için saat dişlilerine bir dişli daha eklemişlerdi. Bu dişli, yapısı gereği 9 dakika 3 saniye veya 10 dakika 43 saniye erteleme ayarlayabiliyordu. 10 dakikaya denk gelmesi mümkün değildi. 10 dakikadan uzun ertelemenin tekrardan derin uykuya sebep olacağına olan inanış, o dönemin mühendislerinin süreyi 9 dakika 3 saniye olarak seçmelerine sebep olmuştu.
1950'li yıllardan kalma bu gelenek, bugün güncelliğini koruyor. Günümüz dünyasında mekanik saatler kalmadı. Fakat Apple gibi bazı şirketler, saat süresini 9 dakika kullanmayı sürdürdü. Bunun sebebi de o senelerde yapılan çalışmalara olan saygıydı. Ayrıca sadece Apple değil, Amazon da Alexa destekli akıllı ürünlerinde alarm ertelemesini 9 dakika yapıyor. Bunun sebebi de Apple'ın sebebi ile aynı.