Dünya’da büyük bir çöp sorunu olduğu hepinizin malumu. Peki neden bu çöpleri yanardağlara atıp hepsinden tamamen kurtulmuyoruz?
Dünyada üzerindeki bütün çöpleri yanardağlara atıp tümden kurtulma şansımız var mı? Bunu cevabı maalesef ki hayır.
Bu durumun başlıca sorunu çöpleri taşıma maliyeti ve zorluğu. O kadar çöpü bir yanardağa taşımak hiç de kolay bir iş değildir.
Kademeli bir halde lav çıkaran ve yavaşça püsküren bir volkan, çöpleri atmak için gerçekten uygun olurdu. ‘’Kalkan volkanlar’’ şeklinde isimlendirilen ve Hawaii’de bulunan bazı volkanlar buna örnek olarak verilebilir. Ancak Dünya’daki volkanların büyük bir kısmı, içindeki magma basıncı ve sıcak gaz çok yükseldiği zaman oldukça tehlikeli bir patlamaya neden olan stratovolkanlardan oluşmaktadır. Yani patlama eğilimi gösterdiği anda bir yanardağa çöp atamazsınız. Patlayan erimiş bir kaya kütlesine, gazlara veya küle çöp atacak kadar yaklaşırsanız sizde çöplerle beraber kül olursunuz.
Çöpleri durgun halde bulunan bir lav gölüne atmak da bazı tehlikeleri beraberinde getirir. Soğuk çöpler büyük bir lav kütlesine çarptığı zamanbazı olağandışı patlamalar olabilir.
Bir diğer problem olası bir lav yüzeyi kırılması sonucu meydana gelcek ani patlamalardır. Bu patlamalar, metrelerce yüksekliğe ulaşabilir. Bunun sonucunda karbonmonoksit ve kükürtdioksit gazları atmosfere yayılarak hava kirliliğinin daha da artış meydana gelir.
Çöplerden kurtulmak için ince işçilikle üretilen fırınlar mevcut. Bu fırınlar da gazları engelleyen filtreler bulunduğu için temizliği bu fırınlarda yapmak dünya atmosferi için daha temiz ve güvenli.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.